Noile studii din Marea Britanie contestă dacă oamenii se pot reinfecta cu coronavirusul

Oamenii de știință britanici au lansat luni un experiment care va expune în mod deliberat participanții care au avut deja COVID-19, la coronavirus din nou pentru a examina răspunsurile imune și pentru a vedea dacă oamenii se reinfectează.

În februarie, Marea Britanie a devenit prima țară din lume care a dat drumul la așa-numitele „teste provocatoare” pe oameni, în care voluntarii sunt expuși în mod deliberat la COVID-19 pentru a avansa cercetarea bolii cauzate de coronavirus.

Studiul lansat luni diferă de cel anunțat în februarie, deoarece urmărește să reinfecteze persoanele care au avut anterior COVID-19 într-un efort de a aprofunda înțelegerea despre imunitate, mai degrabă decât de a infecta oamenii pentru prima dată.

„Informațiile din această lucrare ne vor permite să proiectăm vaccinuri și tratamente mai bune și, de asemenea, să înțelegem dacă oamenii sunt protejați după ce au avut COVID și pentru cât timp”, a declarat Helen McShane, vaccinolog și cercetător șef al Universității din Oxford.
Ea a adăugat că lucrarea va ajuta la înțelegerea a ceea ce protejează răspunsurile imune împotriva reinfecției.

Oamenii de știință au folosit testele de provocare umană de zeci de ani pentru a afla mai multe despre boli precum malaria, gripa, tifoida și holera și pentru a dezvolta tratamente și vaccinuri împotriva lor.

Prima etapă a studiului va căuta să stabilească cea mai mică doză de coronavirus necesară pentru ca acesta să înceapă să se replice la aproximativ 50% din participanți, producând în același timp puține simptome sau deloc. O a doua fază, începând din vară, va infecta diferiți voluntari cu acea doză standard.

În prima fază, până la 64 de participanți sănătoși, cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani, care au fost infectați cu coronavirus cu cel puțin trei luni în urmă, vor fi reinfectați cu tulpina originală a SARS-CoV-2.
Vor fi apoi în carantină timp de cel puțin 17 zile și vor fi monitorizați, iar oricui care dezvoltă simptome i se va administra un tratament cu anticorp monoclonal Regeneron.

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata