Nou termen de la CEDO în dosarul Revoluţiei Române

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a acordat un nou termen pentru depunerea completării concluziilor în dosarul Revoluţiei pentru data de 7 aprilie, a afirmat miercuri (17 martie 2010) preşedintele Asociaţiei 21 decembrie 1989, Teodor Mărieş.

„De la începutul protestului – greva foamei din 12 ianuarie – şi până în prezent, Curtea ne-a acordat patru termene – 15 ianuarie, 22 februarie, 18 martie şi 7 aprilie – deci patru termene, patru tergiversări pe care cei de la Parchet şi celelalte instituţii implicate le-au produs”, a declarat Teodor Mărieş.
„Astăzi, am ridicat de la Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) dosarul cu documentele ce aparţin acestei instituţii, şi care sunt parte componentă a dosarului Revoluţiei. Deci cu STS-ul am încheiat, să zicem, ‘conturile’.

Celelalte documente, care au fost găsite la STS, au fost remise către Guvern pentru a fi declasificate, adică documentele care nu erau ale instituţiei Serviciului de Telecomunicaţii Speciale au fost îndreptate către instituţiile care le-au produs, şi mă refer aici la Ministerul de Interne, Ministerul Apărării Naţionale şi respectiv la Guvernul României pentru a fi declasificate şi acelea, nu foarte multe, dar, câte sunt, vor fi binevenite”, a afirmat preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie 1989.

El a spus că, miercuri, Secţia Parchetelor Militare le-a remis o adresă prin care le comunică să se prezinte joi la Parchet pentru a ridica actele desecretizate de Guvern ce au aparţinut Ministerului Apărării Naţionale. Conform ultimei hotărâri de guvern din 9 martie, ultimele documente din dosarul Revoluţiei ce au aparţinut Armatei au fost desecretizate, a precizat Mărieş.

„Având în vedere faptul ca procurorii nu au predat de mai bine de un an acest dosar al Revoluţiei pentru a fi trimis în prima fază la Curtea Europenă, noi am sesizat Consiliul Superior al Magistraturii. CSM-ul, printr-o adresa trimisă chiar astăzi, spune că nu există nicio solicitare de la CEDO privind transmiterea întregului dosar către Curtea de la Strasbourg.

E o mare minciună, a existat din prima clipă când s-a adresat Guvernului român, deci mă refer la data de 4 noiembrie 2008, când preşedintele Camerei a treia a CEDO a cerut o copie integrală a dosarului pentru a fi trimisă Curţii. Acest document există, este la Parchet, acest document a fost trimis de către agentul guvernamental al României la CEDO”, a declarat preşedintele Asociaţiei 21 decembrie 1989.

În opinia sa, Comisia de disciplină a CSM îi „apără pe procuorii de la Secţia Parchetelor Militare şi civile” care nu au pus în aplicare dispoziţia Curţii Europene. „În urma verificărilor efectuate de Serviciul Inspecţie Judiciară pentru procurori, nu au fost identificate fapte care să poată constitui indicii de săvârşire a unor abateri disciplinare de către procurorii care instrumentează dosarul Revoluţiei sau care deţin funcţii de decizie în Secţia Parchetelor Militare”, afirmă Biroul de presă al CSM.

Conform Biroului de Presă, din aceste considerente nu se impune declanşarea cercetărilor disciplinare în cauză, iar răspunsul amplu elaborat de Inspecţia Judiciară nu trebuie să fie transmis în exterior sub forma unor date trunchiate din context.

„Azi dimineaţă am început xeroxarea dosarului mineriadei la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), numai că, deşi ne-am conformat şi ne-am prezentat şi cu hârtie şi cu xeroxuri (…) dosarele sunt legate şi nu pot fi copiate aşa şi atunci am fost nevoiţi să apelăm la Ministerul Public pentru a trimite la ÎCCJ un reprezentant cu o ştampilă să le desigileze, să copiem şi să sigileze dosarul la loc”, a mai spus Mărieş.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata