Noua Comisie Europeană: Franţa, Marea Britanie şi Germania primesc marile portofolii economice

Franța, cu Pierre Moscovici la afaceri economice, Marea Britanie, cu Jonathan Hill la servicii financiare, și Germania, cu Günther Oettinger la economie digitală, au primit trei dintre marile portofolii economice în noua Comisie Europeană anunțată miercuri, relatează AFP.

Președintele noii echipe, luxemburghezul Jean-Claude Juncker, a creat și șapte posturi de vicepreședinți pentru a pilota marile priorități ale Uniunii Europene.

Fostul premier finlandez Jyrki Katainen va răspunde de „locuri de muncă și creștere”, în timp ce letonul Valdis Dombrovskis, susținător al austerității bugetare, va coordona politicile privind „euro” și „dialogul social”.

„El va coopera strâns cu dl Moscovici”, a subliniat Jean-Claude în cadrul unei conferințe de presă. El a apreciat că Pierre Moscovici este ‘bine plasat pentru a contribui la rezolvarea’ problemelor de rigoare bugetară, venind dintr-o țară confruntată cu această chestiune.

Trei posturi de vicepreședinți sunt atribuite femeilor, printre care italianca Federica Mogherini, desemnată în prealabil șefă a diplomației europene, și bulgăroaica Kristalina Gheorghieva, fostă responsabilă cu ajutorul umanitar, însărcinată cu coordonarea „bugetului și resurselor umanitare”.

Jean-Claude Juncker și-a desemnat în premieră o mână dreaptă, „adjunct” al președintelui CE, în persoana olandezului Frans Timmermans.

„Comisia Europeană pe care v-o prezint astăzi este o comisie politică, dinamică și eficientă, pregătită să dea un nou elan Europei. Este echipa mea câștigătoare”, a spus Juncker.

Acest executiv trebuie să încarneze „o UE care vede imaginea de ansamblu, pentru a rezolva marile probleme” și care este „mai apropiată de cetățeni”, a adăugat el.

„Marile priorități” vor fi „politica externă”, cu criza din Ucraina, „lupta împotriva birocratizării excesive”, „creșterea, locurile de muncă și investițiile”, precum și „lansarea unei veritabile uniuni a Energiei”, a dezvăluit el.

Printre alte portofolii-cheie, spaniolul Miguel Arias Canete a primit energia și combaterea schimbărilor climatice, suedeza Cecilia Malmstrom comerțul, iar daneza Margrethe Vestager portofoliul concurenței.

Poloneza Elzbieta Bienkowska este însărcinată cu piața internă și industria, în timp ce belgianca Marianne Thyssen va avea în grijă ocuparea forței de muncă și afacerile sociale.

Grecul Dimitris Avramopoulos, a cărui țară este împreună cu Italia și Spania în prima linie în fața fluxurilor migratorii în Mediterana, a fost la rândul său numit comisar pentru imigrație și afaceri interne.

Controversatul ungur Tibor Navracsics, aflat în centrul unui diferend între Bruxelles și Budapesta privind reforma justiției, a primit portofoliul educației, culturii și cetățeniei.

Agricultura, un sector zguduit în prezent de embargoul rus asupra produselor alimentare europene, a fost încredințată irlandezului Phil Hogan, iar politica regională româncei Corina Crețu.

Dacă este mai politică decât fostul colegiu prezidat de José Manuel Barroso, cu cinci foști șefi de guvern și 13 miniștri sau foști miniștri, noua echipă are același număr de femei, respectiv nouă din 28.

Membrii noului executiv comunitar urmează să fie audiați de diverse comisii din Parlamentul European, urmând ca acesta să se pronunțe prin vot în plen asupra întregii Comisii Europene în sesiunea 20-23 octombrie de la Strasbourg. Noii comisari ar urma să-și înceapă mandatele la 1 noiembrie, notează AFP. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata