Nouă genă identificată, responsabilă de calviţia masculină

O echipă de cercetători americani de la Universitatea Columbia a descoperit o nouă genă responsabilă de căderea părului la bărbaţi, descoperire importantă pentru că deschide calea pentru posibile noi tratamente împotriva calviţiei, conform unui studiu publicat în ultimul număr al revistei Nature.

Echipa, coordonată de prof. Angela Christiano, a identificat o nouă genă denumită APCDD1, care se află la originea unei forme rare de pierdere a părului, hipotricoza simplex ereditară.

Această maladie se manifestă prin miniaturizarea foliculului de păr, un proces ce poate fi observat în cazurile de calviţie masculină: firele de păr cresc din ce în ce mai subţiri, mai fine.

Angela Christiano consideră însă că doar această genă nu poate explica complexitatea procesului de calviţie la bărbaţi.

Identificarea genei APCDD1 a fost reuşită în urma analizei datelor genetice culese de la membrii unor familii pakistaneze şi italiene, purtători ai maladiei erditare hipotricoza simplex. Cercetătorii au descoperti astfel o mutaţie a genei APCDD1, situată pe cromozomul 18, cromozom implicat şi în alte forme de calviţie.

Cercetătorii au descoperit că această mutaţie a genei APCDD1 inhibă o cale de semnalizare la nivel celular, denumită calea Wnt, al cărui rol este de a controla creşterea părului.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata