Noua linie a metroului londonez se va numi „Elisabeth”

Noua linie de metrou ce va traversa Londra de la est la vest începând din 2018 se va numi „Elisabeth”, în cinstea reginei, care a vizitat şantierul marţi, a anunţat primarul capitalei britanice, Boris Johnson, citat de AFP.

Numită până acum „Crossrail”, viitoarea „Elisabeth Line”, cu o lungime de circa 100 de kilometri până la sfârşitul lui 2019, va asigura legătura între cartierul de afaceri City şi aeroportul Heathrow.

Elisabeta a II-a a urcat marţi într-un lift industrial, coborând la 28 de metri adâncime, sub staţia Bond Street, unde s-a întâlnit cu muncitorii de pe şantierul faraonic lansat în octombrie 2009 şi a dezvăluit logo-ul viitoarei linii: va fi mov, ca şi ţinuta de marţi a reginei.

„Asigurând o îmbunătăţire radicală a transporturilor din capitală, Elisabeth Line va aduce un omagiu durabil reginei noastre”, a spus Boris Johnson.

Elisabeta a II-a fost primul monarh britanic care a vizitat metroul londonez. Acesta, cu cei 150 de ani ai săi, este cel mai vechi din lume. Evenimentul a avut loc în 1969, la inaugurarea Victoria Line. În 1977, prinţul Charles a inaugurat Jubilee Line, numit astfel în cinstea Jubileului de Argint al reginei, a 25-a aniversare a urcării sale pe tronul britanic.

Linia Elisabeth va avea în final 40 de staţii şi va asigura legătura între oraşele Reading din vestul capitalei şi Shenfield, din est, trecând prin Heathrow şi centrul capitalei. Se apreciază că linia va fi folosită de circa 200 de milioane de pasageri pe an, urmând să descongestioneze o reţea de trenuri, metrouri şi autobuze care a suferit de o lipsă acută de investiţii în ultimele decenii, adaugă AFP. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata