Noua putere de la Chişinău vrea sprijinul UE în vederea scoaterii forţelor ruseşti din Transnistria

Noul premier al Republicii Moldova, Vlad Filat, a sosit marti, 29 septembrie, la Bruxelles, unde va face cunoscute europenilor planurile noului guvern de la Chisinau si va solicita sprijinul Uniunii Europene (UE) in vederea inlocuirii fortelor rusesti de mentinere a pacii din Transnistria cu observatori internationali.

În ajun, in data de 28 septembrie, aceasta posibilitate fusese discutata si de diplomati rusi, in timpul intrevederii cu Daniel Russel, asistentul adjunctului secretarului de stat al SUA. Un participant al acestor negocieri a subliniat pentru Nezavisimaia Gazeta ca aceasta idee ar putea fi realizata doar cu acordul ambelor parti aflate in conflict. Liderii de la Tiraspol, insa, resping aceasta idee.

Nezavisimaia Gazeta aminteste ca toti membrii noii puteri de la Chisinau isi exprimasera mai demult intentia de a se ocupa in mod insistent de problema scoaterii trupelor rusesti din Transnistria. Atât presedintele parlamentului moldovean, Mihai Ghimpu, cât si premierul Vlad Filat au amintit Moscovei de obligatiile pe care si le asumase in 1999, la Istanbul, privind retragerea efectivelor armate de pe teritoriul Republicii Moldova, obligatii pe care aceasta nu le-a onorat nici pâna in ziua de azi.

La rândul sau, ministrul de externe al Republicii Moldova, Iurie Leanca, acesta a spus chiar mai mult: el a relevat intentiile noii puteri de la Chisinau de a cere sprijinul UE nu doar in problema evacuarii Grupului Operativ al Trupelor Ruse (GOTR) din Transnistria, ci si in vederea inlocuirii misiunii rusesti de pacificare cu un grup de observatori civili.

Astfel, noteaza cotidianul rus, Filat nu va spune nimic nou la Bruxelles. Faptul ca rusii trebuie sa plece de pe ambele maluri ale Nistrului fusese sustinut de toti fostii presedinti moldoveni: Mircea Snegur, Petru Luncinshi si chiar de Vladimir Voronin, sprijinit de Moscova. Acelasi lucru se asteapta acum de la noul presedinte al tarii, ce urmeaza sa fie ales de parlamentul moldovean. Alianta pentru Integrare Europeana (AIE), ajunsa la putere in Republica Moldova in urma alegerilor parlamentare anticipate din iulie, va sterge praful de pe vechea tema, pentru care este usor sa obtii creditele externe necesare tarii, subliniaza cotidianul mentionat.

Potrivit Nezavisimaia Gazeta, Chisinaul doreste sa strice “un sistem ce asigura de peste 15 ani pacea pe malurile Nistrului”: sa-i scoata din zona de securitate pe pacificatorii rusi. Ideea este simpla: nu vor fi pacificatori, Rusia nu va avea cum sa motiveze prezenta GOTR, poate doar prin existenta in satul Kolbasboie a unor depozite de munitii ale fostei Armate a 14-a, pe care trebuie sa le apere cineva.

Acest subiect a fost abordat luni in timpul intrevederii dintre ministrul-adjunct al afacerilor externe al Federatiei Ruse, Grigori Karasin, si Daniel Russel, intrevedere la care a participat si ambasadorul pentru misiuni speciale al MAE rus, Valeri Nesteruskin.

Dupa cum explica Nesteruskin, Moscova nu respinge posibilitatea reformarii misiunii pacifiste din regiune, insa aminteste de acordurile din martie dintre liderii rus, moldovean si transnistrean, Dmitri Medvedev, Vladimir Voronin si Igor Smirnov, conform carora retragerea trupelor rusesti, inclusiv a fortelor de mentinere a pacii, este direct legata de reglementarea conflictului.
Totodata, in opinia diplomatului, inlocuirea pacificatorilor din zona fostelor actiuni militare cu observatori civili este “teoretic posibila”, insa pentru aceasta este nevoie de sprijinul ambelor parti: al Chisinaului si al Tiraspolului. Însa Transnistria este impotriva retragerii trupelor rusesti.

Pretinsul ministru de externe al Transnistriei, Vladimir Iastrebciak, confirma aceasta pozitie, subliniind ca ea este extrem de actuala in situatia in care la putere la Chisinau au venit “oameni ce initiasera conflictul armat de pe Nistru”. Potrivit lui Iastrebciak, Tiraspolul militeaza pentru reluarea negocierilor cu Chisinaul, insa incearca intre timp sa inteleaga cu cine exact va trebui sa negocieze.

Faptul ca persoana viitorului presedinte al Rusiei intereseaza si Moscova este confirmat de o sursa de informatie a Nezavisimaia Gazeta din cadrul MAE rus, care a subliniat ca, deocamdata, puterea rusa tatoneaza situatia din Republica Moldova si ca multe s-ar putea clarifica in timpul summitului CSI ce se va desfasura in perioada 8-9 octombrie la Chisinau.

Totodata, potrivit sursei de informatie citate, atât UE, cât si SUA constientizeaza ca fara acordul Transnistriei fortele de pacificare rusesti nu vor putea fi scoase din regiune si ca formatul de negocieri “5 plus 2” pe marginea problemei transnistrene (Chisinau, Tiraspol, Moscova, Kiev si OSCE plus SUA si UE) nu va putea fi schimbat.

Este adevarat, aminteste sursa de informatie, ca in 2005 Voronin ameninta ca Republica Moldova se va retrage in regim unilateral din acordurile privind mentinerea pacii, insa una este declaratia si cu totul altceva este viata reala. “Americanii constientizeaza toate aceste lucruri, dar nu le recunosc deschis”, subliniaza diplomatul rus. Unii experti de la Chisinau considera ca incercarea de a scoate imediat si cu orice pret trupele rusesti s-ar putea solda cu o surpriza neplacuta pentru puterea moldoveana.

Potrivit politologului moldovean Serghei Nazarie, “in cazul scoaterii trupelor rusesti ar putea avea loc o resubordonare a acestora fata de autoritatile transnistrene, iar acesta este cel mai rau scenariu”.

Cotidianul moscovit Vremia Novostei precizeaza ca in timpul vizitei lui Vlad Filat la Bruxelles se va discuta despre acordarea unui ajutor financiar republicii, despre liberalizarea regimului de vize pentru cetatenii moldoveni si, desigur, despre problema transnistreana. În ceea ce priveste aceasta din urma, presedintele parlamentului moldovean, Mihai Ghimpu, a promis ca nu va ezita sa o abordeze in timpul intrevederii pe care o va avea cu presedintele rus, Dmitri Medvedev, in cadrul summitului CSI de la Chisinau.

Potrivit politologului Victor Josu, toate aceste declaratii transante ale oficialilor moldoveni nu demonstreaza dorinta Chisinaului de a se plasa pe pozitii de confruntare cu Moscova. Josu a amintit cotidianului Vremia Novostei ca cereri privind retragerea trupelor rusesti din Transnistria fusesera formulate inclusiv de Partidul Comunistilor condus de Voronin.

“În acest fel, noua putere isi marcheaza prezenta intr-un spatiu politic concret. Este putin probabil ca acest lucru sa ingrijoreze Moscova, care continua sa conditioneze problema retragerii trupelor rusesti din Transnistria de reglementarea conflictului transnistrean”. Aceste opinii sunt partial impartasite de asa-zisul ministru al securitatii de stat al Transnistriei, Vladimir Antiufeev.

“Fostii, actualii si viitorii lideri moldoveni vor calca “in aceleasi strachini” pentru a face pe plac Occidentului, care doreste reducerea prezentei militare rusesti in tot spatiul postsovietic”. Potrivit lui Antiufeev, “indeplinind aceasta comanda externa, partea moldoveana ar putea initia o serie de provocari in zona de securitate, pentru a compromite actualul mecanism de mentinere a pacii si a obtine retragerea pacificatorilor rusi si inlocuirea ulterioara a acestora cu reprezentanti ai UE”.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata