Noul lider al Uniunii Democrate Creștine rămâne în frunte în cursa pentru succedarea lui Merkel

Armin Laschet, noul lider al creștin-democraților germani, nu a convins alegătorii că ar fi o alegere mai bună decât premierul bavarez Markus Soeder pentru a o succeda pe cancelarul Angela Merkel după alegerile din septembrie, a arătat luni un sondaj.

Laschet s-a poziționat sâmbătă drept omul care vindecă diviziunile dintre Uniunea Democrată Creștină (CDU) a lui Merkel după ce delegații partidului l-au ales să conducă partidul, punându-l în poziția favorabilă pentru a-l succeda în calitate de cancelar.

Cu toate acestea, 36% dintre alegători ar prefera în continuare ca Soeder să fie cancelar candidat la alianța conservatoare a Merkel, un sondaj realizat de 2.000 de alegători de către sondajul Forsa pentru radiodifuzorul RTL / ntv efectuat după votul de sâmbătă. Laschet a urmat cu 21%.

Soeder conduce Uniunea Socială Creștină (CSU), sora bavareză a Uniunii Democrate Creștine (CDU). Împreună formează „Uniunea” conservatoare. De obicei – dar nu întotdeauna – candidatul lor la cancelar vine de la Uniunea Democrată Creștină.

Uniunea a prezentat de două ori un candidat Uniunea Socială Creștină (CSU). Amândoi au pierdut. Dar marja restrânsă de 521-466 a victoriei la distanță a lui Laschet pentru conducerea Uniunii Democrate Creștine (CDU) față de conservatorul Friedrich Merz evidențiază provocarea cu care se confruntă Laschet în unirea alianței.

În ciuda celor patru victorii succesive ale alegerilor federale ale Merkel, Uniunea nu a fost niciodată pe deplin confortabilă cu direcția ei.

„Pentru CDU, votul strâns înseamnă că tensiunile din interiorul partidului cu privire la direcția sa fundamentală vor continua”, a spus analistul JP Morgan, Greg Fuzesi. „O mare parte din partid a dorit în mod clar să se mute într-o direcție conservatoare”.

Soeder, în vârstă de 54 de ani, s-a deplasat de la dreapta spre centru târziu. El vorbește timid despre ambițiile sale – „Locul meu este în Bavaria” a fost refrenul său repetat.

Cu toate acestea, Soeder a mai spus că CDU și CSU vor decide împreună cine ar trebui să candideze pentru cancelar și a solicitat Uniunii să decidă candidatul său numai după alegerile de stat de la jumătatea lunii martie.

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata