Noul program de burse al guvernului german şi imigranţii

Multă vreme, universităţile germane i-au ignorat pe imigranţi, însă acest lucru urmează acum să se schimbe, după ce guvernul federal german a pus pe picioare săptămâna trecută un proiect de lege care prevede un program naţional de burse, orientat în mod special, cel puţin conform textului său, şi către copiii imigranţilor, scrie ziarul german Die Welt.

Programul urmează să înlesnească trecerea de la şcoală la universitate şi să compenseze deficitele de învăţare. Pentru aceasta există proiecte ale mai multor universităţi, la universitatea de la Duisburg-Essen fiind numită chiar o femeie prorector pentru managementul diversităţii. Şi la Regensburg există un program care trezeşte la viaţă abilităţile descendenţilor imigranţilor.
Programul de tip bachelor, oferit de centrul Europaeum al universităţii din Regensburg, se numeşte ‘Secondos’, denumirea referindu-se, conform Stefaniei Dolvig, la acei studenţi care trăiesc în Germania în a doua generaţie deja.

Stefanie Dolvig, în vârstă de 21 de ani, studiază în cadrul acestui program, deocamdată unic în Germania, împreună cu alte 11 persoane, femei şi bărbaţi, toţi cu origini sud-est europene. Acum 30 de ani, părinţii ei au părăsit România prin Serbia, în direcţia Germania. Şvabii bănăţeni s-au refugiat din faţa oprimării din perioada regimului Ceauşescu într-acolo de unde au venit strămoşii lor, în 1740.

Stefanie s-a născut la Stuttgart. De România şi Banat ea se simte însă strâns legată iar când se află acolo se simte acasă, afirma ea. Acasă, Stefanie vorbeşte în dialectul şvabilor bănăţeni iar cu româna merge mai greu, însă actualmente studenta face progrese.
În cadrul programului Secondos, studenţii îşi aleg, pe de-o parte, o disciplină precum economia întreprinderii sau istorie iar pe de alta învaţă limba părinţilor lor, merg la prelegeri de etnografie şi sunt pregătiţi intens pentru un an de studiu în ţara strămoşilor lor.

Mulţi dintre copii imigranţilor comunică ce-i drept în limba părinţilor lor, însă nu sunt în stare să scrie sau să citească în această limbă. La Regensburg există cursuri speciale pentru cei din programul Secondos, chiar dacă, de exemplu la cursul de croată, există doar doi cursanţi. În acest fel sunt trezite la viaţă competenţe a căror posesie nu reprezintă ceva pozitiv doar pentru studenţi.

La următoarea întâlnire a studenţilor Secondos din luna mai şi-au anunţat astfel participarea reprezentanţi importanţi ai firmei Siemens. Ei vor să cunoască studenţii şi poate viitorii colaboratori din Europa de Sud-Est. Un grup care nu intră în discuţie la Regensburg sunt turcii. În timp ce universitatea dispune de expertiză în direcţia Europei de Sud şi Est, lipseşte deocamdată o ofertă ştiinţifică care să aibă în vedere Turcia.

Preşedinta conferinţei rectorilor de universitate, Margret Wintermantel, consideră totuşi programul Secondos un model, un program de studii care stimulează competenţele binaţionale ale tinerilor fiind în opinia sa un bun compromis. Stefanie Dolvig se poate foarte bine imagina în postura de a lucra pentru companii germane în România. Ea afirma că doreşte să lucreze câţiva ani acolo.
Ca recomandare, ea vine cu două diplome de absolvire, una germană şi una română, în condiţiile în care universităţile partenere de la Regensburg şi Cluj s-au pus de acord – în caz că rezultatele sunt în concordanţă – să acorde o diplomă de bachelor germană şi română.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata