NSA s-a infiltrat în comunicaţiile pe internet mult mai mult decât s-a crezut

35

Compania IT în domeniul securităţii cibernetice RSA a adoptat nu unul, ci două instrumente de criptare dezvoltate de Agenţia de Securitate Naţională a SUA (NSA), ceea ce a sporit capacitatea acesteia din urmă de a supraveghea comunicaţiile pe internet, conform unui studiu realizat de o echipă de cercetători de la universităţi americane, relatează luni Reuters.

NSA a plătit 10 milioane de dolari pentru crearea unui sistem criptografic care ruleze implicit împreună cu o gamă largă de aplicaţii de internet şi programe de securitate. Sistemul, numit ‘Dual Elliptic Curve’, avea un punct slab deliberat — o ‘portiţă’ — care-i permitea NSA accesul la informaţiile criptate, anunţa în decembrie Reuters.

Recent, un grup de profesori de la Universitatea Johns Hopkins, Universitatea din Illinois şi din alte centre universitare au descoperit că un al doilea instrument al NSA a sporit vulnerabilitatea softurilor produse de RSA. Prin folosirea acestui instrument, aşa-zisul ‘Extended Random’, NSA şi-a extins accesul în cadrul programului său de supraveghere secretă, prin consilierea companiilor în ce priveşte protecţia datelor pe internet.

Oficiali de la RSA au precizat pentru Reuters că niciun moment compania nu a avut interesul să slăbească securitatea vreunui produs şi au refuzat să precizeze dacă guvernul SUA a plătit compania IT să integreze în pachetul de protecţie şi instrumentul dezvoltat de NSA.

O purtătoare de cuvânt a NSA a refuzat să comenteze pe marginea studiului sau asupra motivelor care au stat la baza dezvoltării de către agenţie a instrumentului software cunoscut sub denumirea ‘Extended Random’.

NSA a colaborat timp de decenii cu companii din domeniul IT pentru îmbunătăţirea securităţii cibernetice, mai ales prin intermediul Directoratului pentru Protejarea Informaţiilor. Institutul Naţional pentru Standarde şi Tehnologie din SUA şi compania RSA au renunţat la Dual Elliptic Curve după ce dezvăluirile făcute anul trecut de fostul consultant NSA, Edward Snowden, privind supravegherea de către agenţie a comunicaţiilor pe internet. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online