Nu se reuşeşte prin curăţenie, atunci prin parfum: străzile Beijingului vor fi stropite cu deodorant

Autorităţile de la Beijing au decis să pună capăt mirosului neplăcut care este emanat de gropile de gunoi ale oraşului şi au promis că deja din mai locuitorii vor putea liniştit să inspire adânc aer în piept. Pentru această acută problemă comunală a fost găsită o soluţie destul de originală: la cea mai mare groapă de gunoi din oraş, cea din zona Asuwei, a început deja montarea a sute de „puşti speciale”, care vor împrăştia în atmosferă, la fiecare minut, zeci de litri de apă cu aromatizor, pe o rază de 50 de metri. Este planificat ca în viitor astfel de puşti să apără şi în alte zone ale Beijingului, notează cotidianul rus Novâie Izvestia.

Municipalitatea Beijingului a decis să caute o soluţie la această problemă după ce, anul trecut, numărul de plângeri privind mirosul pestilenţial emanat pe vreme vântoasă de groapa de gunoi din Asuwei a crescut cu peste 50%.

Locuitorii cei mai radicali au început să se organizeze în grupuri, ameninţând cu mitinguri şi proteste. O asemenea ameninţare formulată în China, ai cărei locuitori s-au remarcat întotdeauna printr-o disciplină de fier, arată că oamenii au ajuns în pragul disperării.

În afară de puştile cu apă, produse de întreprinderi locale pe baza unor tehnologii germane şi italiene, municipalitatea a mai promis să acopere groapa de gunoi cu polietilenă, pentru a limita şi mai mult propagarea mirosului.
Desigur, atât la nivelul capitalei, cât şi la cel al întregii ţări, autorităţile conştientizează că asemenea jumătăţi de măsuri nu pot rezolva problema.

În fiecare an, rândurile de chinezi care îşi permit să se alimenteze în reţele fast-food de tip Strabucks şi McDonalďs se îngroaşă cu zeci de milioane de oameni, iar munţii de farfurii şi tacâmuri din plastic folosite de ei creşte la fel de repede. Potrivit datelor oficiale, în anul 2008 (pentru 2009 nu există încă o statistică) nu au putut fi reciclate peste 20 milioane de tone de gunoi.

‘Peste patru ani, toate gropile de gunoi din Beijing vor fi arhipline şi va apărea o situaţie critică’, prognozează Wan Weiping , expert în deşeuri în cadrul municipalităţii.

‘De aceea, astăzi trebuie să construim urgent un sistem viabil pentru prelucrarea gunoiului. Nu ne putem baza doar pe gropile de gunoi, care deja ocupă prea mult spaţiu preţios’.

In perioada 2006-2010, guvernul chinez plănuia să construiască 82 de uzine de ardere a gunoiului. Însă, în China, la fel ca în alte ţări, au apărut probleme cu populaţia, care doreşte să inspire aer curat şi cere ca gunoiul să nu fie ars sub nasul lor, ci în altă parte. Dintre cele 82 de uzine menţionate, construcţia la cel puţin 6 a fost îngheţată din cauza protestelor populaţiei. Inclusiv în preajma aceluiaşi Asuwei, unde toţi îşi pun acum speranţa în puştile cu apă aromatizată.

Încercând să calmeze temerile populaţiei locale, administraţia face uneori apel la diverse tertipuri. De exemplu, conducerea recent construitei uzine pentru arderea gunoiului din altă zonă a Beijingului (Huantun), uzină care a costat 120 de milioane de dolari, a amplasat de curând un imens disiplay care prezintă în timp real date despre oxizii de azot aruncaţi în atmosferă.

Cu toate acestea, principalele temeri ale localnicilor, la fel ca şi în cazul altor chinezi, sunt legate în principal de dioxizi, substanţe extrem de toxice care se formează în urma arderii de material plastic şi sintetic, însă tocmai referitor la aceste substanţe datele lipsesc cu desăvârşire, subliniază în încheiere ziarul rus.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata