Numărul de copii continuă să afecteze cariera femeilor

Venirea unui al treilea copil intr-o familie afecteaza mult mai mult cariera femeilor decât pe cea a barbatilor. 32,6% dintre femei muncesc cu norma intreaga fata de 86,1% dintre barbatii incadrati, potrivit unui studiu Insee citat de ziarul Le Figaro.

Fecunditatea are un impact negativ asupra activitatii mamelor? Este intrebarea pe care o pune, pentru Insee, Julie Moschion de la Universitatea Paris 1. Potrivit studiului, denumit “Oferta de munca pentru mamele din Franta:

efectul cauzal al trecerii de la doi la trei copii”, “activitatea profesionala a mamelor variaza odata cu numarul si vârsta copiilor, ceea ce nu este cazul pentru activitatea tatilor”. Într-adevar, in Franta, mamele a cel putin trei copii lucreaza “mult mai putin decât mamele care unul sau doi copii, aceasta diferenta fiind si mai neta când unul din copii are sub trei ani”, subliniaza studiul.

Cifrele sunt elocvente, in 2006, dintre femeile in vârsta de 15 pâna la 59 de ani care au trei copii sau mai multi, de trei ani sau mai mult, 72,1% aveau un loc de munca (fata de 95,1% dintre barbati), din care 32,6% cu norma intreaga (86,1% pentru barbati). De asemenea, 23,3% dintre femei aveau o activitate profesionala cu timp partial (2,8% pentru barbati) si 7,2% erau in somaj (6,3% pentru barbati).

Pentru mamele a trei copii din care cel putin unul are sub trei ani, rata de angajare cu norma intreaga ajunge la 14,7%, in timp ce la barbati este de 85,8%. Când nu au decât doi copii de trei ani sau mai mult, 86,1% dintre femei au un loc de munca (95,4% pentru barbati), din care 51% cu norma intreaga (fata de 89,7% la barbati).

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata