O frântură de Ramadan la Bucureşti

Aroma delicioasă a alimentelor proaspăt preparate, amestecată cu un iz slab de miere şi de mentă, plutea în jurul Moscheii Ar-Rahman din Bucureşti miercuri noaptea, unde o parte din comunitatea musulmană din România sărbătoreşte Ramadanul, scrie agenţia de presă Xinhua.

De seara până noaptea târziu, aproximativ 200 de oameni s-au rugat în clădirea de marmură albă de la Centrul Cultural Islamic, iar circa 300 au participat la petrecerea organizată de după o zi întreagă de post.
Printre cei prezenţi nu s-au numărat doar musulmani locali ci şi mulţi din Pakistan, Turcia, şi din alte ţări. Deşi diferiţi ca vârste, port şi înfăţişare, ei s-au bucurat împreună de mâncarea delicioasă.

Dincolo de savurarea alimentelor, cei prezenţi au descoperit un bun prilej de a-şi împărtăşi bucuriile şi necazurile. Vorbind, unii au scăpat de stres, alţii au primit sfaturi sau şi-au recăpătat încrederea pentru a face faţă provocărilor şi pentru a-şi trăi mai departe viaţa. A fost doar o noapte tipică de Ramadan în capitala României, o ţară aflată la intersecţia dintre Est şi de Vest, cu influenţe atât orientale cât şi occidentale.

Aproximativ 80 moschei sunt împrăştiate în întreaga Românie. Printre acestea se distinge Moscheea Esmahan Sultan (din Mangalia), cu o vechime de 500 de ani – cea mai veche moschee încă operaţională dintr-o ţară nemusulmană. Moscheea Ar-Rahman – un important reper musulman la Bucureşti – este o clădire modernă, cu caracteristici futuriste la exterior.

Cu toate acestea, rafinatele decoraţiuni interioare, cu pereţi sculptaţi cu motive tradiţionale şi cu candelabre bogate, amintesc de cele mai faimoase ‘bijuterii’ arhitectonice din lumea musulmană, cum ar fi Moscheea Hassan al II-lea din Casablanca şi Marea Moschee din Dubai.
De asemenea, la Centrul Cultural Islamic există un centru educaţional, care adăposteşte singura şcoală cu predare în limba arabă din România. Instituţia desfăşoară un program special denumit ‘Cea mai bună integrare a musulmanilor în societatea românească’, pentru a-i ajuta pe musulmani să trăiască în armonie alături de români.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata