O invenţie pe zi: Placa de rigips

45

Placa de rigips este un panou de ipsos presat între două foi groase de hârtie (carton). Aceasta este utilizată pentru a face pereți interiori și plafoane. Construcția cu placa de rigips a devenit o alternativă rapidă la tradiționala șipcă și ipsos.

Prima fabrică de gips-carton a fost deschisă în anul 1888, în Rochester Kent, Marea Britanie. Placa de rigips numită ”Sackett Board” a fost inventată în anul 1894, de Augustin Sackett și Fred Kane.

Placa de rigips a evoluat între anii 1910 și 1930, începând cu împachetarea marginilor plăcii și eliminarea celor două straturi interioare de hârtie în favoarea fețelor de hârtie groasă. În 1910, compania United States Gypsum Corporation a cumpărat Sackett Plaster Board Company și până în anul 1917 a venit cu un produs numit ”sheetrock”. Pe lângă faptul că asigura eficiență de instalare, acest produs a fost dezvoltat ca o măsură adițională pentru rezistența la foc. Mai târziu, tehnologia de antrenare a aerului a făcut posibilă fabricarea de panouri mai ușoare și mai puțin fragile, apoi materialele și sistemele pentru tratamentele la îmbinări au fost dezvoltate.

Ca o alternativă la executarea unei tencuieli ce ar dura o săptămână, o întreagă casă poate fi placată cu rigips în două-trei zile de doi muncitori experimentați. Plăcile de rigips pot fi utilizate cu ușurință și de tâmplarii amatori, acasă. În construcțiile comerciale, pe scară largă, lucrările de instalare și finisare sunt adesea împărțite între muncitorii care montează plăcile și cei care acoperă articulațiile și capurile șuruburilor cu un compus de gips-carton.

Metoda de instalare și tipul de placă de rigips pot reduce transmiterea sunetului prin pereți și tavane. Manualele de inginerie recomandă folosirea mai multor straturi de rigips, uneori de diferite grosimi și lipite împreună, sau folosirea unui tip special de plăci de rigips concepute pentru a reduce zgomotul.

Expunerea la apă a plăcilor de rigips le deteriorează și pot apărea urme de mucegai. Gipsul nu acceptă cu ușurință o creștere de mucegai, dar hârtia în care este învelit poate prinde mucegai. Totuși, există soluții de impermeabilizare a plăcilor.

Indiferent de micile probleme ce pot apărea, plăcile de rigips sunt folosite foarte des în zilele noastre și sunt considerate un material de construcție foarte eficient și ușor de folosit, scurtând timpul de lucru al muncitorilor și oferindu-le ușurință în manipularea plăcilor. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online