O organizaţie neguvernamentală din Anglia cere CE măsuri de control mai stricte în privinţa AIE

Comisia Europeană trebuie să îşi revizuiească urgent politicile în privinţa anemiei infecţioase ecvine (AIE), susţine organizaţia caritabilă World Horse Welfare, cu sediul în Marea Britanie, preluată de publicaţia neozeeelandeză Horsetalk.

Potrivit Horsetalk, apelul organizaţiei amintite intervine după ce doi cai din Wiltshire, provenitţi din România, au fost depistaţi, în urma controalelor de rutină efectuate la import, cu AIE. România, unde această boală este endemică, este una dintre cele mai mari exportatoare de cai pentru sacrificiu din Europa, aminteşte Horsetalk.

World Horse Welfare a precizat că a semnalat problema autorităţilor din Marea Britanie, UE, România şi din alte state membre ale blocului comunitar, de mai multe ori pe parcursul ultimilor 6-7 ani. În momentul de faţă, există o cerinţă legală pentru certificarea medicală înainte ca ecvinele să fie exportate din România, care include prevalarea de sânge pentru a fi testată prezenţa virusului care produce AIE.

În acest context, organizaţia cere Comisiei Europene să îşi revizuiască procedurile de export pentru caii care părăsesc România pentru a se asigura că aceştia nu sunt purtători ai bolii şi să implementeze un program de eradicare a AIE.
Potrivit lui Roly Owers, director executiv al World Horse Welfare, cazurile recente demonstrează clar nevoia urgentă de a revizui Acordul Tripartit, care permite transportul nereglementat şi liber între Marea Britanie, Irlanda şi Franţa, al tuturor cailor, cu excepţia celor pentru sacrificare, pentru a nu se abuza de această concesie care permite transportul liber al cailor ‘de valoare inferioară’ şi bolnavi, în Marea Britanie.

Organizaţia a sfătuit proprietarii de cai să facă controale suplimentare atunci când achiziţionează un cal din străinătate şi, totodată, că va descuraja pe oricine încearcă să importe cai din România. 50 de cai vor fi testaţi în mod regulat pe o perioadă de până la 90 de zile după ce au intrat în contact cu cei 2 cai importaţi din România şi infectaţi cu AIE, cunoscută şi sub numele de ‘febra de mlaştină’. Cei doi cai importaţi din România, prin Belgia, la 22 decembrie, au fost eutanasiaţi la 20 ianuarie.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata