O sursă luminoasă albastră ar putea preveni cariile dentare

O echipa de oameni de stiinta elvetieni spera sa imbunatateasca tehnicile de dezinfectie traditionale ale dintilor. Tehnologia luminoasa evolueaza si-si gaseste aplicatii si in medicina dentara.

Cercetatori de la Spitalul universitar si de la Universitatea din Geneva pun la punct o noua tehnica de fotodezinfectie, informeaza cotidianul elvetian Le Temps. Aceasta ar putea folosi la eliminarea unor bacterii implicate in diferite patologii dentare, cum sunt cele vinovate de formarea cariilor.
Fotodezinfectia se bazeaza pe o reactie chimica care are loc când un compus fotosensibil este expus unei surse luminoase cu o lungime de unda adecvata. Reactia genereaza un flux de radicali liberi capabili sa distruga fizic celulele bacteriene.

Procedeul se foloseste deja, mai ales in Canada, cu un laser rosu ca sursa de fotoactivare. Echipa de la Geneva a reusit sa identifice anumiti fotosensibilizatori extrasi din plante, care pot fi activati cu ajutorul unei surse luminoase albastre. “Toate cabinetele dentare au deja acest tip de sursa luminoasa pentru solidificarea rasinilor la obturatiile dentare.

Prin urmare, n-ar avea nevoie sa achizitioneze aparate noi”, a spus un membru al echipei de cercetatori. Prin acest procedeu, s-ar putea trata infectiile pulpei dentare, unde se afla tesuturile vii ale dintilor. “Prin tehnicile de dezinfectie conventionale utilizate la tratarea infectiilor pulpare, se constata o rata a esecului de 40% in Europa”, afirma un cercetator.

Sunt necesare atunci tratamente cu antibiotice sau extractia dintelui pentru a evita complicatiile infectioase. Cu procedeul pe baza de sursa luminoasa albastra, se spera obtinerea unei dezinfectari care sa scada rata esecului.
“În cursul unui control banal, este suficienta clatirea gurii cu o solutie care sa contina un fotosensibilizator, dentistul putând apoi sa elimine selectiv, cu o sursa luminoasa, bacteriile cariogene si sa previna astfel formarea cariilor”, explica un membru al echipei de cercetatori.

Alt avantaj al fotodezinfectiei este ca nu exista nicio cale de rezistenta bacteriana care sa necesite utilizarea antibioticelor. Ramâne sa se dezvolte un aparat potrivit, adica o fibra optica care sa permita directionarea luminii albastre spre radacina dentara.
“Speram sa putem comercializa procedeul, desi nu pare destul de inovator pentru a fi brevetat. Lumina albastra exista deja, ca si fotosensibilizatorii”, spune cercetatorul Serge Bouillaguet, al carui proiect a obtinut un premiu la a treia editia a Salonului Inovatiei, organizat de Spitalul universitar din Geneva, in septembrie 2009.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata