O vastă colecţie de ceasuri Swatch, adjudecată cu peste 6 milioane de dolari

Una din cele mai mari colecții private de ceasuri Swatch din lume s-a vândut marți cu peste 6 milioane de dolari (5,5 milioane de euro) la o licitație organizată în Hong Kong, depășind cu mult estimările, transmite AFP.

Colecția de peste 5.800 de ceasuri — printre care se află ediții limitate semnate de artiști precum Keith Haring sau Kiki Picasso și o serie lansată cu ocazia celei de-a 40-a aniversări a filmelor James Bond — a fost cumpărată cu mai mult de patru ori prețul estimat, de 1,3 milioane de dolari. În sala plină ochi în care Sotheby’s a organizat licitația, trei competitori și-au disputat aprig colecția, care i-a revenit în cele din urmă unui cumpărător ce a licitat prin telefon.

Este ‘o instituție europeană’, a anunțat Sotehby’s, care nu a oferit alte detalii în privința cumpărătorului.

Paul Dunkel, broker de asigurări la pensie care a alcătuit cu multă răbdare și atenție colecția timp de 20 de ani, a plecat din sala de licitație în lacrimi. ‘În ultimele două luni…, toți s-au arătat interesați’ de colecție. ‘Este munca mea, inima mea’, a spus luxemburghezul de 68 de ani. La începutul anilor 1980, Paul Dunkel colecționa artă abstractă, iar interesul pentru ceasurile Swatch i-a fost trezit de faptul că unii dintre artiștii săi preferați realizau ceasuri pentru firma elvețiană.

Swatch a contribuit la revigorarea industriei elvețiene a ceasurilor la începutul anilor 1980 cu ceasurile sale din plastic multicolore, convenabile ca preț și ajunse un adevărat fenomen cultural.

‘Sper ca noul proprietar să îmbogățească colecția și să o prezinte publicului. Pentru mine, era prea multă muncă și nu mai puteam continua’, a spus Dunkel.

Directoarea departamentului de ceasuri de la Sotheby’s, Sharon Chan, a spus că există amatori de Swatch și în rândul ‘colecționarilor serioși de ceasuri de lux’. ‘Fiecărui ceas din această colecție îi corespunde un capitol al artei contemporane’, a adăugat ea.

În Hong Kong s-au mai înregistrat licitații reușite de ceasuri de plastic Swatch. În 2011, o vastă colecție a fost cumpărată cu 6 milioane de euro de un chinez rămas anonim, amintește AFP. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata