Oare Osama Ben Laden va fi judecat vreodată?

Şeful forţelor internaţionale din Afganistan, generalul Stanley McChrystal, a afirmat miercuri că speră să-l aducă pe Osama Ben Laden în faţa unui tribunal, la un moment dat.

Dacă liderul Al-Qaida vine în Afganistan, ‘vom căuta să-l prindem viu şi să-l aducem în faţa justiţiei’, a declarat generalul, citat de revista franceză L’Express.
Urmărit în Afganistan după atentatele din 11 septembrie, Osama Ben Laden şi apropiaţii acestuia ar fi fugit la sfârşitul anului 2001 şi s-ar ascunde în Pakistan, în zonele tribale muntoase de la frontiera cu Afganistanul, potrivit serviciilor americane de informaţii.

El dă rar vreun semn de viaţă şi atunci prin casete video, doar ca să revendice unele atacuri, precum cel eşuat asupra cursei Amsterdam-Detroit, în decembrie 2009. FBI oferă până la 25 de milioane de dolari pentru orice informaţie care ar contribui direct la arestarea acestuia. ‘Cred că toată lumea doreşte clar prinderea lui Ben Laden în viaţă’, a declarat generalul american cu ocazia unei videoconferinţe la Kabul.

Potrivit L’Express, se pare însă că nu toată lumea, deoarece această intervenţie a avut loc la puţin timp după o declaraţie total opusă făcută marţi, 16 martie, de ministrul american al justiţiei, Eric Holder, în faţa Congresului.
Întrebat în legătură cu posibilitatea ca liderul Al-Qaida să fie judecat vreodată, el a apreciat că este ‘o ipoteză care nu se va adeveri niciodată’. Holder crede că Osama Ben Laden ‘nu va fi judecat niciodată de un tribunal american’, deoarece ar fi ucis în momentul arestării.

‘Realitatea este că drepturile i se vor citi doar cadavrului lui Osama Ben Laden’, a adăugat Holder. Potrivit blogului Caucus al New York Times, deşi militarii ‘spun că vor efectiv să-l prindă viu, el ar putea fi ucis înainte’. Blogul evocă doi potenţiali executanţi: ‘Asociaţii acestuia, care ar evita astfel ca ei înşişi să fie prinşi de Statele Unite sau atacul unei drone americane’.

Blogul CNN consacrat Afganistanului prezintă alte scenarii posibile: ‘Poate că are o capsulă cu cianură, pe care ar înghiţi-o dacă ar fi prins, are poate o armă cu care s-ar omorî dacă ar fi cazul sau cei din anturajul său au jurat să-l elimine decât să fie prins viu’.
Dacă va fi vreodată prins viu, ceea ce este foarte puţin probabil dat fiind aceste diferite piste, Ben Laden ar trebui să fie judecat de un tribunal civil american, aşa cum se va face pentru acuzaţii pentru atentatele de la 11 septembrie 2001.

El ar trebui să fie judecat şi pentru uciderea a sute de persoane în atacurile împotriva ambasadelor americane din Kenya şi Tanzania, în 1998, pentru care a fost acuzat de un mare juriu federal, scrie Washington Post. Chiar dacă, adaugă cotidianul american, ‘de atunci, administraţiile Clinton, Bush şi Obama au discutat despre ceea ce ar trebui făcut dacă liderul Al-Qaida ar fi într¬adevăr arestať.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata