Obama a aprobat operaţiunile secrete din Yemen

Preşedintele Barack Obama a aprobat operaţiunile secrete comune ale armatei şi serviciilor de informaţii americane cu trupele din Yemen care au început în urmă cu 6 săptămâni şi în care au fost omorâţi 6 lideri regionali ai Al-Qaida, relatează cotidianul The Washington Post în ediţia de miercuri (27 ianuarie 2010), preluat de Reuters.

Obama a aprobat un atac la 24 decembrie asupra unei case unde se credea că are loc o întâlnire între un cetăţean american, Anwar al-Aulaqi, şi liderii regionali ai Al-Qaida. Ţinta nu era al-Aulaqi, care nici nu a fost ucis în atac, însă de atunci acesta a fost trecut pe o listă scurtă de cetăţeni americani care urmează să fie ucişi sau capturaţi de Comandamentul Unificat de Operaţiuni Speciale al armatei americane, au precizat oficiali militari.

Consilierii americani nu au luat parte la raidurile din Yemen, dar au ajutat la plănuirea misiunilor, dezvoltarea tacticilor şi au pus la dispoziţie arme, notează publicaţia. SUA fac de asemenea schimb de informaţii secrete extrem de sensibile cu forţele yemenite, printre care operaţiuni de supraveghere electronică şi video, hărţi tridimensionale şi analize asupra reţelei Al-Qaida.

‘Suntem extrem de încântaţi de direcţia în care merge aceasta’, a declarat un înalt oficial din cadrul administraţiei în legătură cu cooperarea cu Yemenul. Un oficial yemenit a declarat la rândul său că cele două ţări au menţinut ‘o cooperarea fermă în combaterea AQAP (Al-Qaida din Peninsula Arabă), însă există limite clare în ceea ce priveşte implicarea americană pe teren. Schimbul de informaţii a avut un rol cheie în desfăşurarea cu succes a operaţiunilor recente de contraterorism’, a adăugat el.

În cadrul unui nou centru de operaţiuni comune, consilierii americani acţionează ca intermediari între forţele yemenite şi ofiţerii militari şi ai serviciilor de informaţii americane din SUA pentru a aduna şi analiza informaţiile secrete, scrie The Washington Post.
Forţele pentru Operaţiuni Militare şi agenţiile de informaţii americane au acţionat îndeaproape cu forţele yemenite de contraterorism în ultimele două luni împotriva liderilor Al-Qaida din Peninsula Arabă, au precizat oficiali americani pentru Reuters.

Ei au refuzat însă să ofere detalii despre cooperarea americană sau să spună dacă au fost folosite avioane sau rachete de croazieră americane. Forţele americane nu au luat parte direct la operaţiuni, au subliniat oficialii citaţi.
O întrunire la nivel înalt are loc miercuri la Londra cu scopul de a impulsiona lupta autorităţilor yemenite împotriva Al-Qaida, după ce o grupare din Yemen afiliată Al-Qaida a anunţat că s-a aflat în spatele încercării eşuate de atentat din ziua Crăciunului asupra unui avion de linie al unei companii americane.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata