Obama a autorizat eliminarea unui imam radical american

Dacă s-ar fi întâmplat mai înainte, nu ar fi existat confirmare publică. SUA au făcut un pas fără precedent, incluzând pe lista obiectivelor teroriste un cetăţean propriu.

Este vorba de imamul Anwar al-Awlaki, născut în New Mexico acum 38 de ani, care se crede că se ascunde în Yemen din 2007 şi că ar fi implicat în masacrul de la Fort Hood precum şi în atentatul eşuat asupra zborului din Detroit de Crăciun, notează ziarul El Periodico.

Deşi primele informaţii privind includerea lui Al-Awlaki pe această listă au apărut în ziarul Los Angeles Times din ianuarie, s-a confirmat de abia săptămâna aceasta că CIA şi Comandamentul Comun al Operaţiunilor Speciale sunt autorizate să-l ‘captureze ori să-l ucidă’ pe suspectul care este considerat membru al Al-Qaida din Peninsula Arabică şi care ar fi implicat în activităţi de recrutare.

Calificând-ul drept terorist, SUA îl include în categoria de inamic militar şi care nu se supune veto¬ului, instituit în 1976, de Gerald Ford asupra asasinatelor politice. Casa Albă a fost nevoită să-şi dea avizul, având în vedere că, fiind vorba de un cetăţean american, includerea sa pe listă trebuia să fie aprobată de Consiliul Securităţii Naţionale.

Argumentarea în acest sens este regăsită în explicaţia pe care un funcţionar a dat-o ziarului New York Times. ‘Pericolul pe care [Al-Awlaki] îl reprezintă pentru SUA nu se limitează doar la vorbe. Implică deja şi urzeli’. Imamul se afla deja de mulţi ani în obiectivul FBI şi CIA. Se bănuia astfel că el strângea fonduri pentru Hamas şi erau cunoscute predicile incendiare pe care le făcea în SUA.

Doi din teroriştii care au participat la atentatele din 11 septembrie frecventau moscheea din San Diego unde imamul ţinea predici . Mai recent, Al-Awlaki a schimbat cel puţin 18 e¬mailuri cu Nidal Malik Hassan, militarul american implicat în noiembrie în uciderea camarazilor săi la Fort Hood (Texas), şi care s-ar fi întâlnit cu imamul într-o moschee din Virginia. Umar Faruk Abdulmutalab, nigerianul acuzat de atentatul eşuat asupra zborului Detroit din decembrie ar fi mărturisit că a fost antrenat de Al-Awlaki.

SUA au respins totuşi cererile Yemenului din octombrie anul trecut de a strânge informaţii despre clericul musulman şi de a colabora cu personalul din această ţară în căutarea lui. Surse antiteroriste au declarat ziarului Washington Post că se credea că în acest moment Al-Awlaki este inactiv, un pas pe care acesta l-ar fi făcut însă în noiembrie.

Prin urmare paşaportul american nu-i va evita imamului radical, bănuit că se ascunde în Yemen, să fie victima ‘unui asasinat selectiv” din partea armatei SUA. Administraţia Obama a decis eliminarea lui Awlaki, un lucru fără precedent ţinând cont că este cetăţean american.
Potrivit informaţiilor confidenţiale ale unor responsabili a i luptei antiteroriste, preşedintele Obama ar fi autorizat în ianuarie eliminarea clericului printr-o ‘asasinare selectivă”, fapt ce implică lansarea de rachete dintr-un avion teleghidat, după ce s-a aflat că Awlaki ar recruta tineri pentru comiterea de atentate în SUA prin filiala reţelei Al-Qaida din Arabia Saudită şi Yemen.

Până acum nu se are cunoştinţă că vreun preşedinte al SUA ar fi ordonat asasinarea unui cetăţean american. Totuşi, în mărturia depusă în faţa unui comitet al Camerei Reprezentanţilor, Dennis Blair, directorul naţional al serviciilor secrete, a confirmat această posibilitate, deşi nu l-a numit în mod explicit pe imamul Awlaki.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata