Obama doreşte să pună capăt colectării de date telefonice de către NSA în Statele Unite

32

Preşedintele american, Barack Obama, a propus joi ca datele apelurilor telefonice efectuate în Statele Unite să nu mai fie colectate şi nici stocate de Agenţia Naţională de Securitate (NSA), ci să fie gestionate de operatorii de telefonie, transmite AFP.

‘După ce am studiat cu atenţie opţiunile disponibile, am decis că cea mai bună cale este ca statul să nu mai colecteze şi să nu mai stocheze aceste date’, a declarat preşedintele Obama într-un comunicat, detaliind un anunţ preliminar făcut la începutul săptămânii. ‘În schimb, datele ar trebui să rămână la operatorii de telefonie’.

Barack Obama a indicat că doreşte să pună capăt programului de supraveghere telefonică dezvăluit de Edward Snowden în iunie trecut, menţinând totuşi capacitatea agenţiilor secrete de a detecta eventuale apeluri ale unor suspecţi terorişti.

Potrivit propunerii sale, ce presupune adoptarea unei noi legi de către Congres, autorităţile ar trebui mai întâi să obţină un ordin al unui judecător de la Foreign Intelligence Surveillance Court pentru a putea cere operatorilor detalii ale apelurilor unui anumit număr — durată, oră, număr apelat, dar nu şi înregistrîările conversaţiilor. O excepţie este prevăzută în caz de urgenţă legată de securitatea naţională.

‘Această abordare ne va permite să obţinem informaţii utile nevoilor noastre de informaţii, întărind încrederea oamenilor în maniera în care sunt colectate şi stocate informaţiile’, a explicat Barack Obama.

Canale media americane au informat luni că Administraţia preşedintelui Barack Obama pregăteşte un plan legislativ pentru a pune capăt controversatei colectări în masă a datelor telefonice de către NSA.

În aşteptarea votării în Congres a acestei reforme, guvernul va cere justiţiei să prelungească cu 90 de zile programul telefonic actual, scrie AFP.

Măsurile intervin după ce documente furnizate de fostul consultant al NSA Edward Snowden relevând amploarea programelor de spionaj americane au provocat scandal în SUA şi în lumea întreagă. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online