Obama vrea să cucerească Marte

Pentru mulţi este pur şi simplu o chestiune de orgoliu. SUA au fost timp de decenii stăpânii spaţiului, cu acordul Rusiei, Chinei şi ţărilor europene, care de-a lungul anilor au început să le fure din prim plan misiunilor Apollo care au lăsat cu gură deschisă o lume întreagă cu primii paşi făcuţi pe lună acum 40 de ani, notează ziarul El Periodico.

Acum preşedintele Barack Obama vrea să-şi lase amprenta asupra posterităţii şi i-a făcut pe mulţi să viseze la ziua în care primul om va păşi pe Marte. Preşedintele a schiţat la Centrul Spaţial Kennedy, din Cape Canaveral, aspectele principale ale noii sale strategii spaţiale. El a confirmat că a pune din nou piciorul pe Lună nu intră în planurile sale, dar a marcat la orizont Marte ca viitor obiectiv de atins şi a îndrăznit chiar să stabilească termene concrete.

Primele misiuni având la bord astronauţi trimişi pe orbita Planetei roşii vor avea loc în următorii 30 de ani. ‘Aterizarea pe Marte este obiectivul nostru următor şi sper să trăiesc pentru a-l vedea’, a spus el între aplauze. Obama a afirmat că programul ‘Constelaţie’ aprobat de Administraţia Bush, nu a dat rezultatele sperate, dar a reiterat că bugetul NASA va creşte cu peste 4,4 miliarde de euro în următorii ani, cu două mari obiective de viitor.

Transformarea capsulelor Orion în vehicule de emergenţă pentru a abandon Staţia Spaţială Internaţională fără a depinde de terţe ţări şi dezvoltarea unei noi rachete supergrea pentru a ‘depăşi frontierele’. Obiectivul este de a avea proiectul acestei rachete înainte de 2015. Întrebarea care se pune este cum vor ajunge astronauţii NASA în spaţiu, în condiţiile în care la sfârşitul anului ‘vor ieşi la pensie’ trei dintre transportoarele sale.

Miza Casei Albe este de a da un rol mai mare companiilor private, astfel încât transportul în spaţiu ‘să fie mai ieftin’. Preşedintele s-a văzut obligat să iasă în faţa dezbaterii virulente privind modul de a revitaliza programul spaţial dintre Casa Albă şi Congresul care are ultimul cuvânt la ora aprobării bugetelor. În spatele acestor critici figurează incertitudinea comunităţii aerospaţială privind viitorul NASA.

‘Nimeni nu este mai implicat decât mine în privinţa misiunilor cu echipaj. Sunt 100% alături de NASA şi de viitorul său’, a subliniat Obama. Preşedintele a anunţat astfel primul plan de ajutoare pentru a face ‘mai uşoară tranziţia’, care include crearea a 10.000 de noi locuri de muncă în următorii doi ani şi o iniţiativă de 30 de milioane de euro pentru regiunea Florida, cunoscută drept Litoralul Spaţiului unde se află şi Cape Canaveral.

Potrivit lui Ed Crawley, expert MIT din Massachusetts, este vorba de ‘o schimbare de generaţie’ în programul spaţial, de unde şi controversele dintre veteranii precum astronautul Neil Amstrong, care cred că ‘zilele de glorie ale NASA au apus’ şi cei care asemeni lui Buzz Aldrin, îl sprijină pe Obama deoarece cred că este nevoie de o reorientare a priorităţilor NASA pentru a ajunge cânva pe Marte. Aşa cum a remarcat Obama:’Mai rămâne mult spaţiu de explorat’.

Citește și
1 Comentariu
  1. nemo spune

    Presedintele Obama stie foarte bine ca statul este cel mai prost menager posibil asa ca nu este nimic surprinzator in dorinta de a privatiza cat mai mult aventura spatiala. Numai ca acest domeniu este accesibil numai unui numar mic de mari companii care au mijloacele de a influenta decidentii politici fara a incalca legea,pe de o parte. Pe de alta parte exista si posibilitatea unei intelegeri de impartire a pietei pentru a se asigura un profit maxim pastrandu-se aparenta unui spatiu concurential. Nu este nimic nou sub soare! Oricum ar fi, contribuabilul tot va castiga ceva.
    Im ce priveste debarcarea pe Marte, poate totusi ar fi si mai economic si fara a risca vieti omenesti sa se trimita roboti, cel putin in primele etape de amenajare a unei baze martiene.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata