Obamania cuprinde si Casa regala britanica

 
Pentru Obama Londra reprezinta punctul de plecare al turneului sau de opt zile prin Europa si prin trei summituri, in cinstea „His Barackness”, asa cum este el numit la Londra, autoritatile britanice golind strazile de lume si incalcând toate regulile in vigoare, scrie ziarul german Frankfurter Rundschau.
 
Pentru „His Barackness” (Barackimea Sa) si cei 500 de insotitori ai sai, functionarii lui Gordon Brown au eliberat complet spatiul aerian si terestru, intinzând toate covoarele rosii aflate la dispozitie. Ceea ce pentru oaspetii straini este posibil doar in cazul unei vizite oficiale si anume o audienta la regina, a fost aranjat pe loc pentru Obama si sotia sa.
 
Se spune chiar ca regina insasi ar fi cerut acest lucru. Elisabeta a II-a era se pare curioasa de noul presedinte american, care este atât de diferit de alti presedinti dinaintea sa si a carei sotie, Michelle, are printre stramosi sclavi autentici, potrivit ziarului german.
Astfel de oameni sunt angajati la palatul Buckingam mai degraba ca servitori, noteaza ironic publicatia. Printul Philip s-a dovedit insa bine crescut si a evitat glumele cu care compatriotii sai sunt deja obisnuiti.
 
Întâlnirea dintre stravechiul regat britanic si „nobilimea neagra”, complet diferita, de  pe celalalt mal al Atlanticului a fost in orice caz una curioasa. „His Barackness” a adus un suflu de modernitate intre zidurile mucezite ale castelului regal de la Windsor.
 
Atât Obama cât si Michelle au savurat vizibil vizita la castel, valabil si invers. Michelle, dezvaluia Obama, si-a facut „ceva griji” legat de cum sa apara la Buckingam, in imaginatia americanilor regina jucând „un rol important”. Desigur, Obama s-a straduit sa multumeasca si gazdele sale civile, deja in timpul zborului spre Marea Britanie, cu Air Force One, vorbind si planificând de zor la telefon cu Gordon Brown.
 
Miercuri dimineata, Obama a stat la discutii timp de o ora pe Downing Street, dupa care a participat la o conferinta de presa comuna cu premierul britanic, la Ministerul de Externe. Prin aceasta, cred cunoscatorii, Obama ar fi vrut sa compenseze deceptia suferita de Brown cu ocazia vizitei recente la Casa Alba, unde premierul britanic a avut putine ocazii de a iesi in evidenta.
 
Stralucirea lui Brown a fost intunecata putin si de faptul ca Obama a dedicat o jumatate de ora si liderului conservator David Cameron. O astfel de intâlnire nu este, de asemenea, prevazuta de uzantele diplomatice iar Brown are de ce sa se teama ca Obama ii atribuie prin aceasta, in secret, putine sanse de supravietuire dupa alegerile pentru Camera Comunelor de anul viitor.
 
Lasând la o parte aceste lucruri, presedintele american a laudat „calitatile extraordinare de conducere” ale premierului britanic. Obama s-a intâlnit si cu copiii lui Brown, cu care a discutat despre dinozauri. Gazda s-a aratat fericita ca Obama nu l-a tratat drept model invechit, dorind sa „reinnoiasca relatiile speciale”, „pentru aceste vremuri noi”.
 
Pentru o armonie totala, la dineul de mai târziu din Downing Street s-a inchinat si pentru relatiile mai putin speciale, chiar si renegatii Sarkozy si Merkel primind un loc la masa. Cina a fost pregatita de echipa bucatarului Jamie Oliver, care in ultimii ani a facut propaganda pentru mâncatul sanatos intre pauze, la scoli.
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata