Obligațiunile se vând, deoarece inflația din Marea Britanie scade

19

Piețele de obligațiuni din Marea Britanie s-au vândut miercuri, iar comercianții au estimat noi creșteri ale ratelor dobânzii după ce inflația a scăzut mult mai puțin decât a prognozat Banca Angliei.

Oficiul Național de Statistică a declarat că inflația prețurilor de consum a scăzut la 8,7% în aprilie – în scădere de la 10,1% în martie, dar cu mult sub prognoza BoE de 8,4%.

Costurile împrumuturilor guvernamentale au crescut în urma cifrelor, deoarece comercianții și-au revizuit așteptările privind ratele dobânzilor în sus.

Randamentul pentru gilts de doi ani a urcat 0.22 puncte procentuale la 4.36%, împingându-le spre ratele văzute ultima dată după ce “mini” bugetul nefinanțat 2022 al lui Liz Truss a făcut ravagii pe piețele financiare.

Comercianții de pe piețele la termen pariază acum că ratele vor atinge un vârf de aproximativ 5.3 la sută până la sfârșitul anului.

“Este în mod clar o mare surpriză pentru întreaga comunitate și am văzut o mare reacție”, a declarat Peter Schaffrik, economist la RBC Capital Markets. “Este foarte dificil să spunem cu un anumit grad de încredere că acest mediu se va schimba pe termen scurt – piața forței de muncă din Marea Britanie este încă extrem de strânsă”.

În timp ce o scădere substanțială a fost anticipată pe scară largă din cauza impactului factorului de luare în considerare a creșterii prețurilor la energie la începutul anului trecut, inflația de bază pentru luna aprilie a crescut la 6,8% de la 6,2% în luna precedentă.

Inflația prețurilor la alimente a rămas aproape de vârful său de 45 de ani, la 19,1 la sută, față de 19,2 la sută în martie.

Inflația din Marea Britanie este acum aproximativ dublă față de rata echivalentă din SUA și semnificativ peste cea din zona euro.

Vedeți un instantaneu al unui grafic interactiv. Acest lucru se datorează cel mai probabil faptului că sunteți offline sau că JavaScript este dezactivat în browserul dvs.

Cifrele de miercuri se vor adăuga la dificultățile cu care se confruntă Andrew Bailey, guvernatorul BoE, care a recunoscut cu o zi înainte că modelul economic al băncii centrale nu a fost precis și că există “lecții foarte mari de învățat” privind gestionarea creșterilor mari de prețuri.

În timp ce rata globală a inflației va scădea probabil în continuare, deoarece prețurile la gaze și electricitate vor scădea în acest an, saltul ratei inflației de bază – care exclude costurile alimentelor și energiei – sugerează că există mai multă presiune inflaționistă subiacentă decât se spera.

Paul Dales, economist șef pentru Marea Britanie la Capital Economics, a declarat că, deși scăderea ratei principale a fost binevenită, “mult mai importantă a fost revenirea îngrijorătoare și mare a inflației de bază”.

El a spus că acest lucru sugerează că “rezistența recentă a activității economice pare să alimenteze presiunea inflaționistă internă”.

BoE a declarat că va majora din nou ratele dobânzilor dacă inflația pare să persiste.

Samuel Tombs, economistul șef din Marea Britanie la Pantheon Macroeconomics, a declarat că cifrele de miercuri au depășit cu mult așteptările și este probabil să determine Comitetul de politică monetară al băncii centrale să acționeze din nou. A existat “o scădere prea mică (a inflației) pentru ca MPC să oprească creșterea în iunie”, a spus el.

ONS a declarat că rata principală a scăzut din cauza prețurilor mai stabile ale energiei – dar acest lucru a fost compensat în mare parte de creșteri substanțiale ale prețurilor mașinilor second-hand și ale țigărilor.

Vedeți un instantaneu al unui grafic interactiv. Acest lucru se datorează cel mai probabil faptului că sunteți offline sau că JavaScript este dezactivat în browserul dvs.

Kitty Ussher, economist șef al Institutului Directorilor, a declarat că, deși cifrele sunt îngrijorătoare, există încă o șansă ca scăderea ratei inflației principale să schimbe sentimentul în rândul companiilor care stabilesc prețurile și salariile.

“Factorii de decizie politică vor spera că, acum că rata principală a revenit la o singură cifră, așteptările privind inflația viitoare vor începe acum să scadă și ele, ceea ce ar putea apoi să se autoîmplinească”, a spus ea.

Numai în luna aprilie, prețurile din Marea Britanie au crescut cu 1,2%, în condițiile în care facturile la gaz și electricitate au fost înghețate. A existat o creștere de 8% în componenta de comunicații a inflației, deoarece companiile de telefonie mobilă au mărit tarifele, mișcări adesea legate de rata inflației.

A existat o altă creștere de 1,4% a prețurilor la alimente, aceeași creștere a chiriilor și a pachetelor de vacanță în cursul lunii și o creștere de 6% a costurilor poștale.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online