Ofertele publice inițiale de nichel testează viziunea Indoneziei privind rolul global în domeniul vehiculelor electrice

74

Companiile de nichel conduc un an record pentru listările publice în Indonezia, într-un test crucial al entuziasmului investitorilor pentru ambiția președintelui Joko Widodo de a face din țară un participant de top pe piața globală a mașinilor electrice.

Harita Nickel, o filială a Harita Group cu un proiect semnificativ în Maluku de Nord, își organizează săptămâna aceasta un roadshow pentru investitori și speră să strângă cel puțin 600 milioane de dolari înainte de o construcție de carte mai târziu în martie, au declarat două persoane familiare cu discuțiile.

Merdeka Battery Materials plănuiește, de asemenea, o listare locală în prima jumătate a anului, au spus oamenii. Hillcon, un contractor de nichel care a devenit public săptămâna trecută pe bursa de valori din Indonezia, se tranzacționează cu 25% mai mult decât prețul său inițial de ofertă publică.

Indonezia este deja a doua cea mai aglomerată piață de IPO atât prin valoarea tranzacțiilor, cât și prin numărul de listări din Asia în acest an, după China, potrivit datelor Dealogic. Bancherii se așteaptă la emisiuni de până la 4 miliarde de dolari în 2023.

Țara vrea să devină o piesă crucială în lanțul de aprovizionare global pentru industria vehiculelor electrice în creștere rapidă. Deține cele mai mari rezerve de nichel din lume – un metal cheie utilizat în baterii – și este cel mai mare producător al acestei materii prime.

Widodo a interzis exportul de nichel brut pentru a încuraja mai mulți producători de baterii să construiască fabrici interne pentru a-l prelucra. Cunoscută sub numele de downstreaming, această măsură a contribuit la creșterea valorii exporturilor de produse din nichel ale țării la aproape 30 de miliarde de dolari anul trecut, de peste zece ori mai mult decât în urmă cu zece ani.

Ca urmare, se conturează un lanț de aprovizionare complet pentru vehiculele electrice. LG Energy Solution din Coreea de Sud construiește o fabrică de celule de baterii în valoare de 1,1 miliarde de dolari, în timp ce producătorul de automobile Hyundai a deschis anul trecut prima sa fabrică din Asia de sud-est pentru asamblarea de mașini electrice. CATL din China a investit în această industrie, în timp ce Tesla și BYD sunt curtate de guvern.

Acum, listările publice ale companiilor de nichel sunt pregătite să testeze interesul investitorilor instituționali străini pentru viziunea lui Widodo, în ciuda faptului că Indonezia este încă văzută ca o piață emergentă fragilă cu acțiuni volatile.

Siddharth Mathur, șeful departamentului de cercetare a piețelor emergente din Asia-Pacific pentru BNP Paribas, a declarat că nichelul ar putea ajuta “să reducă structural vulnerabilitatea sa externă și, ca urmare, să îi permită să ofere randamente mai mari pentru o volatilitate mai mică”.

“Acest lucru, la rândul său, permite pieței să reevalueze modul în care se gândește la Indonezia. Ați putea vedea cum participarea investitorilor instituționali pe propria piață a Indoneziei se schimbă semnificativ.”

Jerry Goh, un manager de investiții din cadrul echipei de acțiuni asiatice de la abrdn, a declarat: “Aceasta poate fi o șansă pentru investitorii globali cărora le place povestea (nichelului) să investească în ea.”

 

În cazul în care companiile ar folosi banii obținuți pentru a dezvolta planuri de downstreaming, acest lucru le-ar spori profilurile de marjă, a adăugat el. “Îl vinzi la un preț mai scump … acest lucru ar putea fi foarte atractiv (pentru investitori)”.

Nu numai producătorii de nichel se îndreaptă spre piață. Amman Mineral International, al doilea mare miner de cupru și aur din Indonezia, plănuiește o ofertă publică inițială de până la 1 miliard de dolari în prima jumătate a anului, potrivit unei persoane familiare cu planurile sale. Cuprul este un alt material esențial în vehiculele electrice.

Listările de mărfuri, precum și activitatea de privatizare din acest an, sub forma listărilor parțiale ale întreprinderilor de stat, indică un an record pentru piața bursieră din Indonezia, a declarat Udhay Furtado, co-șef al piețelor de capital de acțiuni din Asia la Citigroup.

Grupul petrolier guvernamental Pertamina și-a listat luna trecută unitatea geotermală Pertamina Geothermal Energy, după ce a strâns 597 de milioane de dolari în una dintre cele mai mari IPO-uri din lume de până acum în acest an.

“Există companii foarte interesante care doresc să se listeze la bursă în acest an și ne așteptăm la un interes puternic la nivel mondial”, a declarat Furtado.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online