Oficialul UE, în vizită la Ankara, îndeamnă Turcia să ușureze disputele din Mediterană

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a cerut Turciei să continue să lucreze pentru a soluționa disputele cu Grecia și Cipru privind drepturile la gaze în Mediterană, în timp ce a vizitat Ankara pentru a discuta despre comerț și refugiați cu președintele Tayyip Erdogan.
Un șir între Turcia și membri ai UE, Grecia și Cipru, în ceea ce privește jurisdicția în largul țării, a tensionat legăturile, ajungând la un vârf în vara trecută, când fregatele marinei turcești și grecești au escortat navele care explorează hidrocarburi în apele disputate.

Uniunea Europeană sprijină Atena, în timp ce Ankara a acuzat blocul de părtinire și că nu și-a onorat angajamentele în cadrul unui acord de migranți din 2016.

Vizita lui Michel și a președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, urmează un summit al UE de luna trecută, în care blocul a declarat că ar putea începe lucrările privind legături comerciale mai profunde și furnizarea de mai mulți bani pentru refugiații din Turcia.

În ciuda îngrijorărilor cu privire la ceea ce unii lideri europeni numesc reculul turc recent asupra drepturilor omului, UE a aplaudat retragerea recentă a Ankarei de nave care operau în apele disputate și reluarea discuțiilor cu Grecia.
„La Ankara, gata cu von der Leyen, să încep discuția cu Erdogan despre viitorul relațiilor UE-Turcia”, a spus Michel pe Twitter. „Este necesară o descalare continuă pentru a construi o agendă mai constructivă.”

Luna trecută, UE a deschis ușa pentru a începe actualizarea unei uniuni vamale, așa cum a cerut Ankara. Acest lucru ar aduce Turcia, candidată la UE, pe piața internă a celui mai mare bloc comercial din lume și ar permite fluxul nestingherit de bunuri și servicii.

Erdogan a minimizat aderarea la UE în ultimii ani și puțini analiști o consideră iminentă.

Șefii UE, care au purtat discuții în persoană cu Erdogan în urmă cu un an, erau așteptați să prezinte Ankara trei opțiuni în cazul în care decalarea maritimă continuă, inclusiv îmbunătățirea legăturilor economice, o formulă de sprijinire a celor peste 4 milioane de refugiați din Turcia și modalități de a crește contactele.
„Nu mai suntem într-o situație de urgență, așa că este vorba mai mult de a lucra pentru o perspectivă pe termen mai lung”, a spus un oficial al UE.

La summit-ul de luna trecută, UE a avertizat Ankara cu privire la sancțiuni, dacă va relua explorarea energiei în apele disputate și și-a exprimat îngrijorarea cu privire la istoricul drepturilor omului al Turciei.

Michel și Von der Leyen sunt așteptați la Ankara să sublinieze că UE nu va aproba legături mai strânse fără ca drepturile fundamentale să fie onorate.

Atât UE, cât și Statele Unite au criticat o mișcare a Turciei de a se retrage brusc dintr-o convenție care protejează femeile de violență, precum și un dosar legal pentru închiderea celui de-al treilea cel mai mare partid, Partidul Democrat al Popoarelor (HDP) pro-kurd.

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata