Oleg Deripaska a încălcat promisiunile în disputa funciară de la Moscova

34

Magnatul rus al metalelor, Oleg Deripaska, a încălcat „în mod deliberat” angajamentele legale și ar trebui să fie dat în judecată, a declarat joi Înalta Curte din Londra.

Avocații lui Vladimir Chernukhin, cu sediul în Marea Britanie, soțul unui donator al Partidului Conservator și fost ministru adjunct al Finanțelor sub Vladimir Putin, au susținut că Deripaska a încălcat promisiunea față de Cernukhin în 2018 de a păstra acțiunile într-o dispută legală asupra terenurilor din Moscova.

Aceștia au cerut Înaltei Curți să-l constate pe Deripaska în sfidarea instanței, care se pedepsește cu închisoare de până la doi ani sau cu amendă.

Deripaska, care a fondat grupul de metale En+ și face obiectul sancțiunilor din SUA și Marea Britanie din cauza pretinselor sale legături strânse cu Kremlinul, neagă că a încălcat angajamentele și apără cazul.

Înalta Curte a auzit că, în 2018, Chernukhin, a cărui soție Lubov este donatoare de partid conservator, a solicitat angajamente legale de la Deripaska pentru un pachet de acțiuni En+ pentru a-i oferi asigurarea că magnatul metalelor avea suficiente active în Regatul Unit pentru a plăti un potențial 95 de milioane de dolari. hotărâre juridică din cauza tribunalului funciar din Moscova. Premiul de 95 de milioane de dolari a fost plătit de atunci în întregime.

Chernukhin a căutat angajamentele după ce guvernul SUA a lovit Deripaska și En+ cu sancțiuni. Acest lucru a provocat o scădere a valorii lui En+ și a provocat temeri că magnatul metalelor și-ar muta activele în Rusia, în afara accesului tribunalelor engleze, a audiat joi Înalta Curte.

Jonathan Crow KC, care acționează pentru Chernukhin, a declarat Înaltei Curți că „a existat un nivel considerabil de animozitate” între clientul său și Deripaska. Crow a susținut că în 2018 au existat îngrijorări că Deripaska își va transfera activele înapoi în Rusia, deoarece se bucura de „statut în Federația Rusă, ceea ce ar face dificilă sau imposibilă executarea (a sentinței legale) împotriva sa”.

Oligarhul este unul dintre puținii membri marcanți ai elitei ruse care s-au pronunțat împotriva invaziei Ucrainei de către Vladimir Putin, deși criticile sale au fost protejate și nu l-au criticat direct pe președintele rus.

La începutul acestei luni, Deripaska a avertizat o audiență că Rusia ar putea rămâne fără bani până în 2024 dacă nu va găsi noi investiții pentru a înlocui companiile occidentale forțate să iasă din țară de sancțiuni.

Dar criticile lui Deripaska i-au adus o mustrare din partea Kremlinului și i-au slăbit poziția în elită, potrivit unor oameni familiarizați cu problema. La începutul acestui an, o școală puternică condusă de un apropiat al lui Putin a confiscat un complex hotelier și un port de agrement de la Marea Neagră de 1 miliard de dolari din Deripaska, după ce anul trecut a pierdut o bătălie în instanță.

Cu toate acestea, Înalta Curte a auzit că la câteva luni după ce angajamentele au fost luate de Deripaska, En+ a fost mutat din Jersey la Moscova, ca parte a unui plan de acțiune elaborat de președintele său britanic Lord Barker, care a demisionat din companie în martie anul trecut, pentru a obține Sancțiunile SUA au fost ridicate pentru En+. Conform planului, Deripaska a demisionat și din funcția de director și și-a vândut pachetul de control.

Deripaska a depus mărturie în apărarea sa săptămâna aceasta printr-un link video de la Moscova și a negat că ar fi încălcat angajamentele. Magnatul metalelor a spus că, după ce a demisionat din funcția de director al En+ în mai 2018, nu avea „nicio legătură cu afacerile acelei companii” și „avea încredere în management și în Lord Barker” pentru a forma un plan de salvare a En+. El a fost de acord că a avut loc „o scădere masivă” a averii sale din cauza sancțiunilor SUA.

În interogatoriu, Deripaska a negat în mod repetat afirmațiile că „nu spunea adevărul” despre cunoștințele sale despre pregătirile pentru mutarea En+ în Rusia.

Joi, Thomas Grant KC, care îl reprezintă pe Deripaska, a declarat Înaltei Curți că clientul său a tratat angajamentele legale „cu respect și grijă”.

În argumentele sale scrise, Grant a susținut că Deripaska nu a comis presupusele încălcări ale angajamentelor. „Strict în subsidiar, și dacă a comis o încălcare, domnul Deripaska nu era conștient de asta. Cu siguranță nu a intenționat să comită o încălcare a angajamentelor”, a spus Grant.

Grant a susținut că Chernukhin „știa de propunerea ca EN+ să se redomicilieze din Jersey în Rusia” și a susținut că fiecare pas al transferului En+ a fost „intens mediatizat”.

Judecătorul urmează să se pronunțe asupra cererii de arestare în următoarele săptămâni.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online