Oligarhii încearcă să-și vândă ieșirea din sancțiuni

47

Când s-a mutat la Londra în 2015, Mikhail Fridman plănuia să investească miliardele pe care el și partenerii săi le-au făcut în Rusia pentru a construi un nou imperiu în vest.

Acum, oligarhul urmează să descarce unul dintre bunurile sale cele mai prețuite rusești, în speranța de a se agăța de puținul rămas din viața lui în Highgate, după ce sancțiunile din cauza războiului din Ucraina l-au lăsat efectiv rupt.

Fridman și partenerul său, Petr Aven, sunt pregătiți să-și transfere acțiunile la Alfa-Bank, cea mai mare bancă privată din Rusia și nucleul ascensiunii lor către bogății în anii 1990, către Andrei Kosogov – singurul dintre acționarii rusi ai Alfa care a evitat sancțiunile până acum. — într-o tranzacție de 2,3 miliarde de dolari, raportează Max Seddon și Polina Ivanova de la FT.

Petr Aven și Mikhail Fridman nu au primit nicio indicație că vânzarea participațiilor lor Alfa-Bank va convinge UE să elimine sancțiunile © FT Montage

Renunțarea la Alfa-Bank, bijuteria coroanei din grajdul oligarhilor de 30 de ani, vine cu un obiectiv mai înalt în minte: învingerea sancțiunilor din SUA, Marea Britanie și UE care le-au înghețat activele și le-au crescut perspectiva de a se întoarce în Rusia.

Oligarhii au strâns scrisori de susținere de la figurile opoziției ruse ca parte a contestației instanței la sancțiunile UE, care au sugerat că Fridman și Aven s-ar putea confrunta cu pericol dacă se întorc la Moscova, unde nu au mai pus piciorul de la începutul războiului.

În discursul său privind starea uniunii de luna trecută, Vladimir Putin a făcut o referire voalată la Fridman și conacul său Highgate despre care oamenii apropiați oligarhilor spun că confirmă aceste temeri.

„Toată lumea are de ales: unii vor să-și trăiască zilele într-un conac confiscat cu conturile înghețate. . . dar este timpul să ne dăm seama că acești oameni au și vor fi întotdeauna străini de clasa a doua în vest”, a spus el.

Acestea fiind spuse, prețul de vânzare l-ar depăși în mod semnificativ pe cel al tranzacțiilor knockdown încheiate de majoritatea companiilor occidentale care doresc să părăsească Rusia, care sunt limitate la doar jumătate din veniturile dintr-o evaluare stabilită de stat. În unele cazuri, au nevoie și de permisiunea lui Putin pentru a vinde.

Nici nu are urme ale „vânzării la incendiu” a concurentului TCS Group, despre care oligarhul sancționat Oleg Tinkov a susținut că a fost forțat de Kremlin după ce a criticat războiul.

Însă mulți oligarhi au spus FT că se simt prinși în Rusia de sancțiuni, care nu i-au lăsat fără altă jurisdicție pentru a se bucura de averea lor în siguranță. Dacă înțelegerea Alfa-Bank va fi încheiată și Fridman și Aven reușesc să învingă sancțiunile, colegii lor blocați la Moscova ar putea avea ceva de invidiat.

 

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online