Oligarhul Rinat Ahmetov, prins între Kiev şi Moscova

Deținători ai unor averi impresionante, oligarhii aranjează, de peste douăzeci de ani, ploile în Ucraina, însă în prezent instabilitatea în această țară este atât de accentuată, încât niciunul dintre ei nu se mai află la adăpost, potrivit cotidianului francez Le Figaro.

Este Rinat Ahmetov, cel mai bogat om din Ucraina (11,4 miliarde de dolari, potrivit Forbes), cel care trage sforile de deasupra insurgenților proruși ce încearcă să separe regiunea Donbas de restul Ucrainei? ‘El nu a reușit să obțină garanții din partea guvernului de la Kiev cu privire la cruțarea activelor sale’, explică Kost Bondarenko, politolog ucrainean.

Ahmetov este stăpânul aproape absolut al regiunii Donețk, însă revoluția din Maidan a adus la putere în Kiev oameni care îi amenință interesele. Vechiul său dușman, Ihor Kolomoiski (1,8 miliarde de dolari, potrivit Forbes), a fost numit guvernator al regiunii Dnepropetrovsk, unde de asemenea Ahmetov deține întreprinderi.

Petro Proșenko, pe locul 7 al celor mai bogați oameni din Ucraina (1,3 miliarde de dolari, potrivit Forbes) și candidat la prezidențialele (din 25 mai) dat câștigător de sondajele de opinie, este de asemenea în conflict cu Ahmetov, potrivit lui Bondarenko. În opinia politologului, Ahmetov riscă să piardă tot, în cazul în care Poroșenko va câștiga alegerile, în timp ce el și-ar putea păstra o parte din activele sale dacă Rusia va decide să intervină militar în Ucraina.

Criza din Crimeea s-a soldat cu exproprierea proprietarilor ucraineni. În consecință, Ahmetov ar căuta susținerea Moscovei, subliniază Le Figaro.
În timp ce unitatea țării este în joc, oligarhii continuă să acționeze în spatele culiselor, unul pentru a-și salva mobilierul, altul pentru a se cățăra pe culmile puterii, un al treilea pentru a răsturna situația. Acumulate datorită unor privatizări adesea suspecte și unor legături incestuoase cu puterea, averile lor colosale domină guvernul interimar de la Kiev, supus presiunilor în apropiere de prezidențiale, îndatorat până-n gât și depășit de insurecția armată din estul țării.

Însă instabilitatea este, astăzi, atât de mare, încât niciun oligarh nu se mai află la adăpost în fața unei redistribuiri în masă a proprietății, subliniază Le Figaro. Pentru Ahmetov, paradoxul este acela că el se află în vizorul Kievului pentru relațiile strânse pe care le avea cu fostul președinte Viktor Ianukovici, refugiat de ceva vreme în Rusia. Or, una dintre principalele funcții ale fostul președinte era cea de a proteja businessul ucrainean în fața rapacității oligarhilor ruși, mult mai puternici.

O altă funcție a lui Ianukovici era să arbitreze conflictele dintre oligarhi. ‘De acum, nimeni nu mai îndeplinește această funcție’, afirmă Bondarenko. În afară de aceasta, Viktor Ianukovici, care a acumulat o avere considerabilă în timpul propriului regim, ar stimula la rândul său, prin intermediul rețelelor sale politice, separatismul din regiunea Donețk, pentru a putea reveni în patrie, este de părere politologul ucrainean.

În același timp, în opinia analistului Vadim Omelcenko, președinte al Institutului Gorșenin, ‘există dubii în ceea ce privește dorința lui Ahmetov de a vedea clanul lui Ianukovici revenind în afaceri‘. Potrivit lui Omelcenko, ‘revoltele din Donbas arată că Ahmetov a pierdut mult din influență, că el nu a găsit teren de înțelegere cu Kievul. Acum el deține controlul asupra Partidului Regiunilor, care s-a pronunțat miercuri pentru menținerea regiunilor în estul Ucrainei’, subliniază Omelcenko. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata