OMS îndeamnă țările să doneze vaccinuri COVID-19 pe măsură ce proviziile se împuținează

Organizația Mondială a Sănătății a cerut țărilor să doneze doze de vaccin COVID-19 pentru a îi vaccina pe cei mai vulnerabili din 20 de țări mai sărace, după India, un furnizor cheie al programului de partajare a vaccinului COVAX al agenției, a declarat că acordă prioritate nevoilor locale.
Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că programul COVAX, derulat cu alianța de vaccin GAVI, are nevoie de 10 milioane de doze imediat pentru a vaccina lucrătorii din domeniul sănătății și persoanele în vârstă ca măsură de stopare.

„COVAX este gata de livrare, dar nu putem livra vaccinuri pe care nu le avem. Acordurile bilaterale, interdicțiile la export, naționalismul vaccinului și diplomația vaccinului au provocat denaturări pe piață, cu inechități grave în cerere și ofertă ”, a declarat Tedros într-o conferință de presă.

„Zece milioane de doze nu sunt prea multe și nu sunt suficient”, a spus el.
India, cel mai mare producător de vaccinuri din lume, a declarat că va face din vaccinările interne o prioritate. Miscarea va atinge aprovizionarea COVAX, deoarece o parte din vaccinul AstraZeneca este produs de Institutul Serului din India.

Tedros a mulțumit Indiei pentru exporturile sale de până acum și a spus că mișcarea este „de înțeles”, având în vedere infecțiile în creștere. El a adăugat că discuțiile cu India sunt în desfășurare pentru a găsi un echilibru între nevoile locale și internaționale.

Până în prezent, COVAX a livrat 32 de milioane de doze de vaccin în 61 de țări, dar 36 de țări așteaptă încă vaccinurile pentru a începe vaccinările, a spus el.
Tedros a declarat că țările ar trebui să colaboreze pentru a se asigura că vaccinările COVID-19 încep peste tot în lume în primele 100 de zile ale anului 2021 sau până pe 10 aprilie.

Consilierul principal al OMS, Bruce Aylward, a declarat că discuțiile cu țările bine aprovizionate despre donații sunt în curs de desfășurare și că unii și-au exprimat „interesul pozitiv”, fără a le numi.

Între timp, un raport mult așteptat despre originile noului coronavirus, în urma unei excursii a OMS la Wuhan, China în ianuarie și februarie, va fi lansat în următoarele zile, a spus liderul echipei Peter Ben Embarek. Statele membre ale OMS îl vor primi mai întâi, înainte de a fi făcut public, a spus el.

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata