OMS: Peste 600 de decese cauzate de virusul Ebola

Bilanțul epidemiei de febră hemoragică, ce este cauzată în mare parte de virusul Ebola, continuă să se agraveze, ajungând la 603 de morți, dintre care 68 de noi decese între 8 și 12 iulie, în trei țări din Africa de Vest, a indicat marți Organizația Mondială a Sănătății (OMS), relatează AFP.

În precedentul său bilanț, săptămâna trecută, OMS a anunțat 25 de noi decese între 2 și 6 iulie.

În total, febra Ebola și alte tipuri de febră hemoragică au dus la moartea a 603 persoane, din 964 de cazuri înregistrate, de la izbucnirea epidemiei în ianuarie în Guineea, Liberia și Sierra Leone.

Numai în Sierra Leone, între 8 și 12 iulie au fost înregistrați 52 de morți, comparativ cu 13 în Liberia și 3 Guineea.

Potrivit OMS, au fost înregistrate 85 de noi cazuri de Ebola, dintre care 68 mortale, în această perioadă.

OMS a indicat marți că încearcă să obțină „sprijinul persoanelor influente și respectate” în cadrul comunităților din țările vizate, pentru a explica mai bine populației măsurile de protecție împotriva virusului.

„Există în continuare un nivel ridicat de transmitere a virusului în cadrul comunităților”, a adăugat purtătorul de cuvânt al OMS, Daniel Epstein, în cadrul unui briefing al ONU.

Epidemia, cea mai gravă atribuită vreodată virusului Ebola, a fost subiectul central al unui summit privind sănătatea care a avut loc în urmă cu două săptămâni la Accra, în Ghana.

Directorul general adjunct al ONU însărcinat cu securitatea sanitară, Keiji Fukuda, a declarat cu această ocazie pentru AFP că epidemia ar urma cel mai probabil să mai dureze ‘câteva luni’.

„Sper sincer că vom vedea o inversare a tendinței și o scădere a numărului de cazuri în câteva săptămâni”, a adăugat el.

Virusul Ebola, care provoacă febră hemoragică, își trage numele de la un râu din nordul actualei Republici Democrate Congo (fostă Zair), unde a fost reperat pentru prima dată în 1976. Rata mortalității poate ajunge de la 25% la 90% la oameni.

Acest virus se transmite în contact direct cu sângele, cu lichidele biologice sau cu țesuturile persoanelor sau animalelor infectate.

Nu există niciun vaccin omologat împotriva febrei Ebola, care se manifestă prin hemoragii, vărsături și diaree. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata