ONU: Opt milioane de persoane sunt afectate de seismul devastator din Nepal

33

Opt milioane de persoane sunt afectate de seismul devastator din Nepal, în urma căruia și-au pierdut viața cel puțin 4.310 persoane, într-o țară cu aproximativ 28 de milioane de locuitori, a anunțat marți ONU, relatează AFP.

Peste 1,4 milioane de persoane au nevoie de alimente. Populația se confruntă de asemenea cu lipsa apei și a adăposturilor, a precizat organizația, într-un raport.

Echipele de salvare încearcă să ajungă în cele mai îndepărtate regiuni ale țării afectate de seismul ce a avut o magnitudine de 7,8 grade.

Premierul nepalez Sushil Koiral a declarat în cursul unei reuniuni de criză că guvernul va încerca să desfășoare ajutoare de urgență — corturi, apă potabilă și produse alimentare — în cele mai izolate localități din zona dezastrului. Dar, a explicat el, serviciile de salvare din această țară foarte săracă se confruntă cu o ‘provocare considerabilă’, iar circulația pe numeroase drumuri a fost întreruptă.

Bilanțul victimelor seismului, cel mai grav din ultimii peste 80 de ani, este în creștere. Potrivit Ministerului de Interne, bilanțul indică 4.310 morți și 7.953 răniți. În plus, 73 de persoane au murit în India și 25 în Tibet, în vestul Chinei, menționează Xinhua.

Nepalul, ca întreaga regiune Himalaya, unde se întâlnesc plăcile tectonice indiană și euroasiatică, se află într-o zonă cu puternică activitate seismică. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online