OPEC nu va majora producţia de petrol înainte de realizarea cotelor

Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) nu va majora productia inainte ca membrii sai sa realizeze “100%” cotele de productie, a declarat marti (27 octombrie 2009) Sheik Ahmed Al Abdullah Al Sabah, ministrul kuweitian al Petrolului, transmite AP.

De asemenea, oficialul kuweitian le-a declarat reporterilor ca actualul pret al petrolului “este foarte bun” iar membrii OPEC vor participa la o reuniune speciala daca barilul de petrol atinge valoarea de 100 de dolari.

Statele membre OPEC nu au modificat cotele de productie de la sfârsitul anului trecut, când au decis reducerea productiei cu 4,2 milioane de barili pe zi fata de nivelul din septembrie 2008, din cauza declinului pretului titeiului pe plan mondial. Viitoarea reuniune a OPEC se va desfasura in Angola, in 22 decembrie 2009.

Surse din OPEC au anuntat recent ca disciplina tarilor membre a scazut de la o respectare record de 80% a cotelor de productie stabilite, la 71%, in prezent, ca urmare a cresterii pretului petrolului si a simptomelor de relansare a economiei mondiale. Pentru anul 2010 este prognozata o sporire moderata a cererii de petrol, desi in cursul acestui an cererea s-a redus substantial.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata