„Orașul de aur pierdut” găsit în Egipt dezvăluie viețile faraonilor antici

Descoperirea unui oraș vechi de 3.000 de ani care a fost pierdut în nisipurile Egiptului a fost considerată una dintre cele mai importante descoperiri arheologice de la mormântul lui Tutankhamun.

Celebrul egiptolog Zahi Hawass a anunțat descoperirea „orașului de aur pierdut” de lângă Luxor.

El a spus că descoperirea a fost cel mai mare oraș antic, cunoscut sub numele de Aten, descoperit vreodată în Egipt.

Acesta a fost dezgropat în câteva săptămâni de la prima săpătură începând din septembrie 2020.

Orașul datează din timpul domniei lui Amenhotep al III-lea, unul dintre cei mai puternici faraoni ai Egiptului, care a domnit între 1391 și 1353 î.Hr.

Orașul a continuat să fie folosit de faraoni Ay și Tutankhamun, ale căror morminte aproape intacte au fost descoperite în Valea Regilor de arheologul britanic Howard Carter în 1922.
„Descoperirea acestui oraș pierdut este a doua cea mai importantă descoperire arheologică de la mormântul lui Tutankhamon”, a declarat Betsy Brian, profesor de egiptologie la Universitatea John Hopkins din Baltimore, SUA.

Ea a spus că orașul „ne va oferi o scurtă privire asupra vieții egiptenilor antici” în vremea când imperiul era cel mai bogat.
Săpătura a dezvăluit un număr mare de descoperiri arheologice valoroase, cum ar fi bijuterii, ceramică colorată, amulete de scarabei și cărămizi de noroi care poartă sigiliile lui Amenhotep III.

Echipa a început săpăturile pe malul vestic al Luxorului, lângă Valea Regilor, la aproximativ 500 km sud de capitala Cairo.

„În câteva săptămâni, spre marea surpriză a echipei, au început să apară formațiuni de cărămizi de noroi în toate direcțiile”, a spus dr. Hawass în declarația sa.

„Ceea ce au dezgropat a fost locul unui oraș mare într-o stare bună de conservare, cu ziduri aproape complete și cu camere umplute cu instrumente ale vieții de zi cu zi”.
Acum, la șapte luni de la începutul săpăturii, au fost descoperite mai multe zone sau cartiere, inclusiv o brutărie, un district administrativ și o zonă rezidențială.

„Multe misiuni străine au căutat acest oraș și nu l-au găsit niciodată”, a spus dr. Hawass, fost ministru al antichităților.

El a spus că se desfășoară noi lucrări arheologice la fața locului, iar echipa sa „se așteaptă să descopere morminte neatinse pline de comori”.
Egiptul încearcă să-și promoveze moștenirea antică pentru a-și revigora sectorul turistic, care a fost marcat după ani de turbulențe politice și perturbări cauzate de pandemia de coronavirus.
Săptămâna trecută, Egiptul a purtat rămășițele vechilor conducători ai țării lor prin Cairo într-o procesiune istorică.

Spectacolul generos a văzut 22 de mumii – 18 regi și patru regine – transportate de la Muzeul Egiptean neoclasic la noul Muzeul Național al Civilizației Egiptene aflat la aproximativ 5 km distanță.

Amenhotep III și soția sa, regina Tiye s-au numărat printre mumiile transferate în noul loc de odihnă.

Sursa: BBC
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata