Organizaţie neguvernamentală pentru drepturile alegătorilor, condamnată la o amendă record

Organizaţia neguvernamentală pentru drepturile alegătorilor din Rusia, Golos, care a fost condamnată la o amendă record de peste 16.000 de euro, a denunţat marţi, 19 aprilie, o tentativă de a-i împiedica activitatea înaintea alegerilor legislative din septembrie, relatează AFP.

Un tribunal din Moscova ‘a condamnat organizaţia neguvernamentală Golos la o amendă de 1,2 milioane de ruble (circa 16.122) pentru difuzarea mai multor comunicate on-line fără menţiunea ‘agent al străinătăţii”, aşa cum cere statutul său, a declarat Grigori Melkoniantis, unul din responsabilii organizaţiei.

Desemnarea în toate comunicatele publicate drept ‘agent al străinătăţii’ este obligatorie din 2012 în Rusia pentru toate organizaţiile neguvernamentale ce beneficiază de finanţare străină şi care au ‘activitate politică’, o formulare vagă, în opinia experţilor.

Asociaţia Golos, specializată în supravegherea atât a alegerilor locale, cât şi a celor naţionale şi finanţată din fonduri occidentale, a refuzat să se conformeze şi trebuia să-şi fi încetat activitatea în 2013, chiar dacă ea continuă să existe de jure.

Liderii asociaţiei, între care şi Melkoniantis, au creat o altă organizaţie neguvernamentală cu un nume similar, mişcarea Golos, pentru a continua să apere drepturile alegătorilor, dar fără să beneficieze de finanţare externă.

‘Publicaţiile aflate la originea amenzii au fost difuzate pe site-ul mişcării Golos şi nu menţionează asociaţia, care nu mai are nicio activitate’, a insistat Melkoniants.

Audierea la tribunal s-a derulat ‘în absenţa reprezentanţilor asociaţiei’ şi condamnarea pronunţată săptămâna trecută nu a fost comunicată Golos decât câteva zile mai târziu, a precizat el.

Această decizie a justiţiei ruse ‘vizează să împiedice cu orice preţ asociaţia Golos să-şi reia activităţile în vederea viitoarelor alegeri‘, prevăzute pentru luna septembrie, a estimat Melkoniantis.

Asociaţia a denunţat fraude în cadrul alegerilor legislative în 2011, câştigate de partidul de la putere Rusia Unită, şi în timpul alegerilor prezidenţiale din 2012, în urma cărora Vladimir Putin a revenit la Kremlin.

Golos, care continuă să se bată pentru a face să fie retrasă de pe lista ‘agenţilor străinătăţii’, va contesta această condamnare, a asigurat Melkoniants. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata