PAC ar trebui înlocuită cu o politică de proporţii mai mici şi mai ţintită

Toată lumea este de acord că o Politică Agricolă Comună (PAC) care consumă 50 miliarde de euro pe an este „putredă”, însă, deşi public toată lumea promite reforma, în privat fiecare se uită la ce poate obţine, scrie un editorial de luni publicat de cotidianul britanic The Guardian, pentru care rezultatul acestei situaţii este un dezastru economic şi ecologic.

În timp ce fermierii săraci se luptă cu neajunsurile, corporaţiile bogate – şi în special producătorii de zahăr – iau crema profiturilor. Aceştia sunt cei mai importanţi beneficiari ai PAC, în condiţiile în care, compania franceză St. Louis primeşte subvenţii în valoare de 144 de milioane de euro, iar o companie germană cum este Sudzuker, o sumă de 42, 9 milioane de euro.

Aceste date sunt cunoscute datorită muncii perseverente a unei organizaţii mici, farmsubsidy.org, care a extras datele de pe cele 27 de site-uri ale guvernelor UE şi le-a prezentat online. Rezultatul confirmă, pe de-o parte, necesitatea renunţării la PAC, iar pe de altă parte, imposibilitatea de a face acest lucru, în condiţiile în care prea multe persoane beneficiază de pe urma unui acord cu privire la ce trebuie făcut.

La un moment dat, preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a promis o reformă ‘fără restricţii sau tabuuri’, însă anul trecut un proiect de document al UE a conchis că este prea devreme pentru a ‘stabili contururile sau intenţia exactă a viitoarei reforme’. De atunci, guvernele europene au devenit din ce în ce mai slabe, fără ca vreunul să fie suficient de puternic pentru a se opune unor interese legitime, este de părere ziarul britanic.

Potrivit The Guardian, deşi toată lumea recunoaşte că trebuie să aibă loc o schimbare, statele din UE nu se pun ulterior de acord legat de ce înseamnă această schimbare. Pe de altă parte, scrie ziarul britanic, PAC este „dăunătoare” şi „abuzivă” într-o multitudine de feluri. Franţa, Spania şi Germania beneficiază de partea leului, în timp ce statele din Est mai sărace şi mai recent aderate la UE primesc mai puţin.

De asemenea, PAC ‘mănâncă’ jumătate din bugetul UE, însă de multe ori, consecinţele sale dăunează mediului înconjurător.

Încercările de a orienta banii spre managementul terenurilor mai degrabă decât spre producţia de alimente trebuie să meargă mai departe, este de părere The Guardian, pentru care PAC ar trebui să fie înlocuită cu o politică de proporţii mai mici şi mai ţintită, orientată spre protecţia mediului. Dacă nu se va întâmpla aşa, într-o zi PAC se va prăbuşi sub greutatea propriului caracter ilogic. Din păcate, nu există niciun semn că aceasta se va întâmpla în curând.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata