Papa Benedict al XVI-lea abordează „continentul digital”

În perspectiva celei de-a 44-a Zile Mondiale a Comunicaţiilor Sociale – 16 mai -, Papa Benedict al XV I-lea a publicat sâmbătă, 23 ianuarie, un mesaj de încurajare a intrării religiei în spaţiul cibernetic. Ziariştii au primit mesajul Papei pe un stick în culorile şi cu stema Vaticanului.

Titlul mesajului este ‘Preotul şi pastorala în lumea digitală: noile media în slujba Cuvântului’, informează cotidianul francez La Croix. Suveranul Pontif, conştient de lumea nouă reprezentată de ‘continentul digital’, face un apel la preoţi, dar şi la laici, să acorde atenţie acestui nou spaţiu, nu numai ca vector suplimentar, dar ca o adevărată nouă lume, anunţă monseniorul Claudio Maria Celli, preşedintele Consiliului Pontifical al Comunicaţiilor Sociale.

Benedict al XVI-lea constată mai întâi, ca şi în precedentul său mesaj, din 2009, ‘recenta expansiune şi influenţa cons iderabilă’ a tehnicilor digitale. ‘Preotul, afirmă el, este ca la începutul unei noi istorii, deoarece, cu cât tehnologiile moderne vor crea relaţii mai strânse şi cu cât lumea digitală îşi va extinde frontierele, cu atât ocupaţiile sale pastorale vor creşte, iar angajamentul său va fi mai mare, pentru a pune media în slujba Cuvântului.’ Totuşi, ‘ar fi greşit să se considere web-ul numai un spaţiu care trebuie ocupat, continuă el.

Este vorba de a ajuta oamenii de astăzi să descopere faţa lui Hristos.’ Papa are în mesaj mai multe abordări pozitive: ‘Să deschidem drumul unor noi întâlniri’, ‘Cuvântul Domnului va putea să pătrundă prin mulţimea de căi create de reţeaua deasă de autostrăzi care străbat spaţiul cibernetic şi să afirme dreptul Domnului de a fi printre noi, indiferent de epocă’.

Suveranul Pontif face un apel la Biserică să ‘radieze cultură spre toţi pe continentul digital’. Benedict al XVI-lea îşi îndreaptă privirea spre ‘cei care nu cred, sunt descurajaţi şi au în inimi dorinţa de adevăruri trecătoare’: ‘Ne putem închipui că, asemeni Curţii păgânilor din Templul din Ierusalim, web-ul va putea să deschidă un spaţiu celor care nu-l cunosc încă pe Dumnezeu’, se mai spune în mesajul Papei pentru Ziua Mondială a Comunicaţiilor Sociale, citat de cotidianul francez La Croix.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata