Papa cere Europei „să construiască poduri şi să doboare ziduri”

Papa Francisc le-a cerut vineri, 6 mai, europenilor ‘astăzi mai mult ca niciodată, să construiască poduri şi să doboare ziduri’, după exemplul părinţilor fondatori ai Uniunii Europene, într-o alocuţiune rostită cu prilejul primirii Premiului Charlemagne la Vatican, relatează AFP.

‘Proiectele părinţilor fondatori (ai UE — n.r.), mesageri ai păcii şi profeţi ai viitorului, nu sunt depăşite’, a spus Suveranul Pontif în discursul său.

‘Ei au avut curajul nu numai de a visa la ideea de Europa, ci au îndrăznit să transforme radical modelele care nu provocau decât violenţă şi distrugere’, a adăugat el, pledând pentru o Europă mai deschisă spre integrarea socială, într-un moment în care, a subliniat el, şomajul face ravagii în special în rândul tinerilor.

Ceremonia a avut loc la Vatican, şi nu la Aachen, unde premiul este înmânat în mod tradiţional, în prezenţa mai multor lideri ai UE, printre care şi cancelarul german Angela Merkel.

Adresându-se acestora, Suveranul Pontif argentinian a criticat o Europă ‘în declin (…), care este pe cale să se retragă în tranşee în loc să privilegieze acţiunile care promovează un nou dinamism în societate’.

De asemenea, Jorge Bergoglio a deplâns faptul că UE se mulţumeşte în acest moment cu ‘retuşuri cosmetice sau compromisuri precare’, în special în materie de primire a refugiaţilor, al cărei mare susţinător este, oferind un exemplu la finalul unei călătorii recente pe insula greacă Lesbos, când a luat cu el la Vatican o familie de 12 refugiaţi sirieni.

Făcând apel la un ‘dialog’ necesar, papa a insistat că acesta ‘permite să priveşti străinul, migrantul, cel care aparţine unei alte culturi ca pe un subiect care trebuie ascultat, luat în considerare şi apreciat’.

Pentru că, reaminteşte papa, ‘identitatea europeană este, şi a fost mereu, o identitate dinamică şi multiculturală’.

‘Ce s-a întâmplat cu tine, Europa umanismului, campioana drepturilor omului, democraţiei şi libertăţii? Ce s-a întâmplat cu tine, Europa, casa poeţilor, filosofilor, artiştilor, muzicienilor, a oamenilor de litere? Ce s-a întâmplat cu tine, Europa, mama popoarelor şi a naţiunilor, mama marilor oameni care au sprijinit şi chiar şi-au sacrificat vieţile pentru demnitatea fraţilor şi surorilor noştri?’, a întrebat retoric Suveranul Pontif.

Adresându-se invitaţilor săi — cancelarul german, preşedinţii Consiliului European, Donald Tusk, Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, Parlamentului European, Martin Shulz, şi Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, şefei diplomaţiei UE, Federica Mogherini, şi regelui Spaniei, Felipe al VI-lea — Francisc le-a cerut să nu uite tineretul european.

‘Cum îi putem face pe tinerii noştri să participe la această construcţie atunci când îi privăm de muncă (…), nu ştim să le oferim oportunităţi şi valori?’, a spus el. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata