Papa Francis, în mesajul transmis cu ocazia Paștelui: Cheltuielile militare pe timp de pandemie sunt scandaloase

Papa Francis a cerut țărilor, în mesajul său de Paște,  să accelereze distribuția vaccinurilor COVID-19, în special către cei săraci din lume, și a numit „scandalos” conflictul armat și cheltuielile militare în timpul unei pandemii.
Coronavirusul a însemnat că acesta a fost al doilea an consecutiv la care slujbele papale de Paște au participat mici adunări de oameni la un altar secundar al bazilicii Sf. Petru, în loc de mulțimi în biserică sau în piața de afară.

După ce a spus Liturghia, Francis a citit mesajul său „Urbi et Orbi” (către oraș și lume), în care în mod tradițional revizuiește problemele lumii și face apel la pace.

„Pandemia se răspândește în continuare, în timp ce criza socială și economică rămâne severă, în special pentru cei săraci. Cu toate acestea – și acest lucru este scandalos – conflictele armate nu s-au încheiat și arsenalele militare sunt consolidate ”, a spus el.

Francis, care în mod normal ar fi dat adresa până la 100.000 de oameni în Piața Sf. Petru, a vorbit cu mai puțin de 200 de persoane în biserică, în timp ce mesajul a fost difuzat către zeci de milioane, din întreaga lume.
Piața era goală, cu excepția câtorva ofițeri de poliție care impuneau un blocaj național strict de trei zile.

Papa i-a cerut lui Dumnezeu să-i mângâie pe bolnavi, pe cei care au pierdut pe cineva drag și pe șomeri, îndemnând autoritățile să ofere familiilor cu cea mai mare nevoie o „hrană decentă”.

El a lăudat lucrătorii medicali, a simpatizat cu tinerii care nu puteau frecventa școala și a spus că toată lumea este chemată să combată pandemia.

„Îndemn întreaga comunitate internațională, într-un spirit de responsabilitate globală, să se angajeze să depășească întârzierile în distribuția vaccinurilor și să faciliteze distribuirea acestora, în special în cele mai sărace țări”, a spus el.
Francis, care a cerut deseori dezarmarea și interzicerea totală a deținerii armelor nucleare, a spus: „Există încă prea multe războaie și prea multă violență în lume! Domnul, care este pacea noastră, să ne ajute să depășim mentalitatea războiului ”.

Observând că era Ziua Internațională de Conștientizare împotriva minelor terestre antipersonal, el a numit astfel de arme „dispozitive insidioase și oribile … cât de mult ar fi lumea noastră fără aceste instrumente ale morții!”

În menționarea zonelor de conflict, el a ales pentru laudă „tinerii din Myanmar s-au angajat să sprijine democrația și să-și facă auzite vocile în mod pașnic”. Peste 550 de protestatari au fost uciși de la o lovitură de stat militară din 1 februarie în Myanmar, pe care papa a vizitat-o ​​în 2017.

Francis a cerut pacea în mai multe zone de conflict din Africa, inclusiv în regiunea Tigray din nordul Etiopiei și în provincia Cabo Delgado din Mozambic. El a spus că, criza din Yemen a fost „întâmpinată cu o tăcere asurzitoare și scandaloasă”.

El a făcut apel la israelieni și palestinieni să „redescopere puterea dialogului” pentru a ajunge la o soluție în două state în care ambii să poată trăi cot la cot în pace și prosperitate.

Francis a spus că și-a dat seama că mulți creștini erau încă persecutați și a cerut ridicarea tuturor restricțiilor privind libertatea de închinare și religie la nivel mondial.

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata