Papa Francis încurajează oamenii să lupte împotriva grupurilor criminale organizate, avertizând că Mafia profită de pandemie pentru a se îmbogăți

Papa Francisc a cerut duminică oamenilor să lupte împotriva grupurilor de criminalitate organizată, cum ar fi mafia din întreaga lume, avertizând că infractorii se folosesc de pandemia COVID-19 pentru a se îmbogăți în continuare.
În decembrie, coordonarea poliției Interpol, cu sediul la Paris, a emis o alertă globală de avertizare că rețelele criminale organizate vizează vaccinurile COVID-19. În martie, poliția din Africa de Sud a confiscat sute de vaccinuri falsificate și a arestat patru suspecți.

„Mafiile sunt prezente în diferite părți ale lumii și, profitând de pandemie, se îmbogățesc prin corupție”, a spus Francis, adresându-se în discursul său de duminică la prânz, în ziua în care Italia își amintește de victimele crimei organizate.

Poliția italiană spune că, clanurile criminale folosesc pandemia pentru a cumpăra favoruri cu familiile sărace care se confruntă cu ruina financiară, oferind împrumuturi și alimente. Rechinii de împrumut care solicită dobânzi exorbitante salvează afacerile afectate de pandemie, spun poliția.

„Aceste structuri ale păcatului, structuri mafiote, sunt împotriva Evangheliei și confundă idolatria cu credința”, a adăugat Papa.

În Italia, mulți membri ai crimei organizate se văd ca făcând parte dintr-un grup religios, de tip cult, invocând ajutorul sfinților și folosind figurine sau statui religioase în rituri de inițiere.

Orașul sudic Oppido Mamertina a apărut în 2014 când localnicii care purtau o statuie a Madonei au deviat traseul unei procesiuni pentru a face o pauză în casa unui șef al mafiei și au înclinat ușor statuia, ca și când ar îngenunchea în semn de respect.

„Astăzi, să ne amintim de toate victimele și să ne reînnoim angajamentul împotriva mafiei”, a spus Francis.

În ultimii ani, Ndrangheta din Calabria a depășit Cosa Nostra din Sicilia ca fiind cel mai temut și profitabil grup criminal italian, realizând majoritatea banilor din traficul de droguri. S-a răspândit în toată lumea.

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata