„Paradisurile fiscale europene” fac front comun in fata presiunilor internationale

 
Elvetia, Luxemburg si Austria  doresc  sa  devina  asociati pe marginea discutiilor din ce in ce mai aprinse privind legatura dintre secretul bancar si evaziunea fiscala.  Ministrii de  finante  ai celor  trei tari europene  care  practica secretul bancar s -au reunit duminica la un mini-summit, desfasurat in Marele Ducat (al Luxemburgului).
La finalul reuniunii, cele 3 tari au avertizat in legatura cu orice tentativa a G20 de a le plasa pe o „lista neagra” a paradisurilor fiscale, anuntând totodata ca nu vor renunta la secretul bancar, relateaza publicatia franceza La Tribune.
 
Mini-summitul a fost organizat la initiativa Elvetiei, care incearca sa impiedice plasarea celor trei tari pe o „lista neagra” a paradisurilor fiscale, in ajunul summitului G20 din 2 aprilie, consacrat reformei din sistemul financiar international. Cele 3 tari au confirmat ca doresc sa sprijine sanctionarea fraudei fiscale, afirmând ca sunt deschise unui dialog in acest sens.
 
Totodata, participantii la mini-summit au exclus orice incercare de a aboli secretul bancar, aflat la originea prosperitatii economice a tarilor lor, in particular in Elvetia si in Luxemburg. În Marele Ducat, de exemplu, activitatile financiare reprezentau in 2007 o treime din veniturile tarii.
 
Presiunile  la adresa celor trei tari s-au intetit in mod considerabil de  la  inceputul crizei financiare, care a determinat comunitatea internationala sa reglementeze mai bine secretul bancar si sa lupte contra paradisurilor fiscale.
 
Cele 3 state au fost criticate ca ar fi protejat, gratie secretului lor bancar, manevre financiare ale unor indivizi precum Bernard Madoff si alti escroci ai crizei. Germania si Franta, care se plâng de faptul ca mai multi contribuabili bogati reusesc sa scape, astfel, de plata impozitelor , au propus saptamâna aceasta ca tarile membre ale G20 sa puna capat conventiilor bilaterale cu tarile considerate „necooperante”.
 
În special Elvetia este in colimatorul marilor puteri ale Uniunii Europene (UE) si al SUA. În februarie, banca elvetiana UBS fusese nevoita sa furnizeze Washingtonului o lista cu numele a circa 300 de clienti americani, suspectati de frauda fiscala, si sa plateasca o amenda in valoare de 780 de milioane de dolari. De altfel, lucrurile nu s-au oprit aici, iar fiscul american cere numele altor 52.000 de persoane suspectate de evaziune.
 
În fata acestor presiuni, Elvetia, Austria si Luxemburg sunt dispuse sa ridice un pic coltul valului, acceptând sa sanctioneze mai bine abuzurile. Ministrul suedez al finantelor s -a declarat favorabil ca tara sa sa-si extinda acordurile existente privind o impozitare indirecta a depozitelor bancare pe care europenii le detin in Elvetia , iar Luxemburgul s-a aratat deschis unei discutii pe marginea elaborarii de reglementari care sa autorizeze accesul administratiilor fiscale ale altor tari ale UE la anumite informatii bancare ce erau limitate la rezidenti.
 
Totusi, aparându-se in fata acuzatiilor ca ar fi „paradisuri fiscale”, cele 3 tari refuza sa aboleasca secretul bancar. „Secretul bancar face parte din mentalitatea noastra sociala, din conceptia noastra privind protectia in domeniul privat”, a declarat ministrul elvetian al finantelor, Hans-Rudolf Merz. În cazul Luxemburgului si Elvetiei este vorba mai ales de a proteja prosperitatea bancilor nationale, de care depinde economia acestor tari.
 
„Luxemburgul nu este dispus sa abandoneze secretul bancar, chiar daca acest lucru ar fi necesar pentru a lupta impotriva criminalitatii fiscale”, a subliniat ministrul luxemburghez al finantelor, Luc Frieden, citat in final de ziarul francez.
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata