Parisul şi Beijingul se gândesc la o nouă ordine monetară mondială

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a declarat miercuri (28 aprilie 2010) la Beijing, că Franţa şi China reflectează împreună asupra ‘unei noi ordini monetare mondiale multipolare’, după o întrevedere cu omologul său Chinez Hu Jintao, informează AFP.

‘Ne-am pregătit cu mult timp înaintea preşedinţiei franceze a G20, reflectând asupra unei noi ordini monetare mondiale multipolare’, a declarat Sarkozy, a cărui ţară deţine preşedinţia G20, Grupul principalelor douăzeci de ţări industrializate şi emergente ale lumii. În cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, preşedintele chinez Hu Jintao a salutat vizita întreprinsă de şeful de stat francez în China, apreciind că prin aceasta se ‘deschide o nouă pagină’ în relaţiile bilaterale, afectate în 2008 de problema Tibetului.

Cei doi lideri au discutat miercuri şi dosare economice bilaterale, printre care cel legat de cooperarea franco-chineză în domeniul nuclear civil, despre care Sarkozy a afirmat că îşi doreşte să avanseze. Dat fiind că primul cadru de beton de la al doilea reactor nuclear de tip EPR vândut de francezii de la Areva Chinei tocmai a fost turnat, Nicolas Sarkozy a afirmat că cele două părţi să poată discuta despre două lucrări suplimentare la situl din Taishan, în provincia Guangdong (sud).

El a precizat că speră ‘în încheierea unui acord interguvernamental autonom pe acest subiect’ cu ocazia viitoarei vizite a şeful statului chinez în Franţa. ‘Mă bucur de avansarea (lucrărilor) pe şantierul primului reactor EPR din Taishan’, a declarat Sarkozy, apreciind totodată ‘colaborarea exemplară dintre Areva şi partenerul ei chinez’, societatea de electricitate ‘Compania China Guangdong pentru Energie Nucleară’ (CCGEN).

Firma franceză EDF este parteneră a CCGEN în realizarea şi exploatarea a două reactoare nucleare. Cele două reactoare nucleare de a treia generaţie, EPR, au fost vândute în noiembrie 2007 de către Areva pentru 8 miliarde de euro, combustibilul fiind inclus în preţ. Ele vor intra în funcţiune către anul 2014.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata