Parlamentul European a aprobat Comisia Europeană

Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, a aprobat prin vot noua Comisie Europeană cu 488 voturi pentru, 137 împotrivă şi 72 de abţineri.

Votul de investitură, care a necesitat majoritatea simplă a voturilor exprimate, a fost un vot unic pentru întregul Colegiu al Comisarilor, din care fac parte 27 de membri (26 de comisari şi preşedintele) provenind din toate statele membre UE.

Noua Comisie Europeană s-a bucurat de sprijinul celor mai mari trei grupuri politice din legisativ – conservatorii, socialiştii şi liberalii. Doar Verzii, comuniştii şi euroscepticii îşi anunţaseră intenţia de a vota împotrivă.

Înainte de votare, preşedintele Comisiei, Jose Manuel Durao Barroso îi îndemnase pe cei 736 de membri ai legislativului comunitar să îşi dea acordul pentru noua sa echipă şi a prezentat succint priorităţile sale pentru următorii 5 ani: ‘Priorităţile mari sunt clare: să ieşim cu bine din criză; să avem un rol de lider în privinţa acţiunii climatice şi a eficienţei energetice; să susţinem noi surse de creştere şi coeziune socială, pentru a ne reînnoi economia de piaţă socială.’

După aflarea rezultatului votului, Barroso şi-a exprimat bucuria de a fi obţinut ‘legitimitatea democratică’ şi ‘o susţinere puternică din toate orizonturile politice’.
Votul favorabil al eurodeputaţilor permite noii echipe să îşi înceapă activitatea. Practic, mai este nevoie şi de acordul formal din partea Consiliului, însă acesta ar putea veni chiar miercuri, 10 februarie. Prima reuniune a Colegiului Comisarilor în noua componenţă este prevăzută pentru data de 17 februarie. vicepreşedinţi.

Ministerul român al Afacerilor Externe a salutat marţi aprobarea de către Parlamentul European a colegiului Comisiei Europene pentru următorul mandat şi a precizat că, din perspectiva României, este important ca noua Comisie să-şi asume prerogativele cât mai rapid, pentru ca Uniunea să găsească răspunsuri adecvate provocărilor actuale, mergând de la asigurarea unei strategii coordonate la nivelul UE pentru redresarea economică, până la consolidarea coeziunii sociale şi promovarea unei Uniuni a cetăţenilor.
‘Avem încredere că noua echipă a preşedintelui Jose Manuel Barroso îşi va îndeplini misiunea cu eficienţă, profesionalism şi transparenţă, în deplină cooperare şi coordonare cu toate statele membre’, se menţionează într-un comunicat dat publicităţii de MAE.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata