Parlamentul European se reuneşte pentru prima dată după alegerile europene din mai

Cei 751 de eurodeputați se reunesc la Strasbourg pentru sesiunea plenară constitutivă a Parlamentului European rezultat în urma alegerilor europene din 22-25 mai.

Pe agenda sesiunii de la Strasbourg figurează între altele alegerea președintelui legislativului european, a celor 14 vicepreședinți, precum și a președinților comisiilor de specialitate ale PE. Candidații la președinția PE pot fi propuși fie de către un grup politic sau de cel puțin 40 de deputați europeni, iar procedura de alegere este cea prin vot secret.

Pe 24 iunie, popularii și social-democrații europeni au convenit din nou să-și împartă președinția Parlamentului European, astfel că în primii doi ani și jumătate acest post va fi deținut de un reprezentant al grupului social-democrat, iar a doua parte a mandatului, ce va începe în ianuarie 2017, va reveni PPE. Candidatul social-democraților pentru acest post este Martin Schulz, președinte în exercițiu al PE. El este sprijinit de Partidul Social-Democrat german, dar și de cancelarul creștin-democrat Angela Merkel. Contracandidații lui Schulz la președinția PE sunt conservatorul britanic Sajjad Karim, spaniolul Pablo Iglesias, membru al grupului GUE, și ecologista austriacă Ulrike Lunacek.

Martin Schulz a fost ales la 18 iunie președintele grupului europarlamentar al socialiștilor și democraților (S&D), un post pe care l-a mai ocupat și în legislatura care se încheie, înainte de a deveni președintele legislativului european. Grupul PPE este condus de germanul Manfred Weber, care l-a înlocuit pe francezul Joseph Daul.

După ce președintele PE va fi ales, deputații europeni vor vota pentru alegerea celor 14 vicepreședinți și cinci chestori. Grupul S&D a desemnat-o pe eurodeputata Corina Crețu (PSD) candidată pentru funcția de vicepreședinte al Parlamentului European, în timp ce Adina Vălean (PNL) a fost desemnată de grupul Partidului Popular European (PPE) candidată pentru funcția de vicepreședinte al legislativului european.

Potrivit agendei de lucru a sesiunii plenare a PE, eurodeputații vor dezbate marți rezultatele reuniunii Consiliului European din 26-27 iunie, cu președintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, și cu președintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso.

Miercuri va fi făcut un bilanț al președinției grecești a Consiliului UE (1 ianuarie — 30 iunie 2014), iar premierul Italiei, Matteo Renzi, le va prezenta eurodeputaților prioritățile președinției italiene a Consiliului UE care va fi asigurată în al doilea semestru al acestui an. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata