Parlamentul ucrainean a abolit legile anticontestare

Parlamentul ucrainean (Rada Supremă) a abolit marţi, 28 ianuarie, legile anticontestare foarte severe, care au condus la o radicalizare a mişcării de protest împotriva regimului din Ucraina, potrivit imaginilor difuzate de o televiziune ucraineană, informează AFP.

Un număr de 361 de deputaţi au votat pentru abrogarea acestor legi criticate virulent de ţările occidentale, fiind considerate o ameninţare la adresa libertăţii. Două voturi au fost împotrivă. Pentru aprobare era necesară o majoritate de 226 de voturi. Rezultatul votului a fost întâmpinat cu aplauze.

Sesiunea a fost întreruptă până la ora 14:00 GMT (16:00, ora locală), urmând ca deputaţii să discute o lege a amnistiei pentru manifestanţii reţinuţi în confruntările cu poliţia.

Legile împotriva manifestanţilor prevedeau pedepse de până la cinci ani de închisoare pentru blocarea clădirilor publice şi amenzi sau detenţie administrativă pentru manifestanţii care poartă măşti sau căşti, precum mulţi protestatari acum la Kiev. Acestea prevedeau, de asemenea, muncă în folosul comunităţii pentru defăimare pe Internet, ceea ce a fost denunţată ca o formă de cenzură.

Adoptarea acestor texte la 16 ianuarie a fost urmată de o radicalizare a mişcării antiguvernamentale, care dus la ciocniri violente între protestatari şi poliţie, soldate cu trei morţi din rândul protestatarilor în centrul Kievului, conform bilanţului oficial.

Mişcarea de contestare s-a extins în ţară şi cele mai multe administraţii regionale din vestul Ucrainei au fost ocupate, împiedicând activitatea guvernatorilor numiţi de preşedintele Viktor Ianukovici.

Votul a intervenit într-o sesiune extraordinară a parlamentului de la Kiev, convocat în încercarea de a găsi o soluţie la criza care a început de peste două luni în Ucraina, după ce preşedintele Ianukovici şi guvernul său au refuzat să semneze Acordul de asociere cu Uniunea Europeană şi au ales în schimb apropierea de Rusia.

Premierul ucrainean Mykola Azarov şi-a prezentat demisia marţi dimineaţă, însă aceasta mai trebuie acceptată de şeful statului. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata