Parlamentul Ucrainei elimină privilegiile deputaţilor, dar nu renunţă la imunitate

Rada Supremă (parlamentul unicameral) din Ucraina a aprobat vineri o lege care desfiinţează privilegiile deputaţilor, mai ales pe cele economice, dar menţine intactă imunitatea parlamentară, relatează EFE.

 Printre privilegiile eliminate se numără plăţile extraordinare, diurnele, asistenţa medicală într-o clinică guvernamentală, folosirea gratuită a transportului public.

Deputaţii nu vor mai primi 12 salarii suplimentare când se vor pensiona, nici cele două plăţi în plus pe care le primeau când plecau în vacanţă, iar parlamentarii care îşi vor încheia mandatul nu vor mai primi salariul de deputat încă un an după încheierea legislaturii, privilegiu care în unele cazuri se întindea pe doi ani sau chiar până la pensionare.

Noul ministru ucrainean al economiei, Pavel Şeremet, s-a deplasat vineri cu metroul la minister, în prima sa zi de muncă după numirea în funcţie. ‘Am ajuns cu metroul la muncă. Lumea nu s-a oprit’, a scris el pe Twitter.

Prim-ministrul guvernului ucrainean de tranziţie, Arseni Iaţeniuk, apreciase joi că ‘privilegiile trebuie să fie tăiate’. ‘Ne vom vedea obligaţi să tăiem cheltuielile de întreţinere privind aparatul de stat’, spunea Arseni Iaţeniuc, potrivit căruia oficialii trebuie ‘să uite’ de curse aeriene private şi maşini de serviciu. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata