PE promovează lupta împotriva risipei alimentare, cerând ca supermaketurile să distribuie asociaţiilor caritabile alimentele nevândute

Parlamentul European le-a cerut joi, 9 iulie, statelor Uniunii Europene să acționeze pentru ca supermarketurile și hipermarketurile să distribuie alimentele nevândute asociațiilor caritabile, în loc de a le distruge, transmite AFP.

Într-o rezoluție adoptată la Strasbourg cu privire la economia circulară, eurodeputații au aprobat un amendament prin care ”invită Comisia Europeană să încurajeze crearea, în statele membre, a unor convenții care să prevadă ca sectorul comerțului alimentar cu amănuntul să distribuie produsele nevândute către asociații caritabile”.

”Este o primă etapă în lupta împotriva risipei alimentare în Europa”, a subliniat Angélique Delahaye, eurodeputata conservatoare franceză care a depus amendamentul.

”Trebuie încă să-i convingem pe recalcitranți. Apoi, următoarea etapă este să convingem Comisia Europeană, pe Jean-Claude Juncker, pe șefii de stat din Uniunea Europeană”, a reacționat Arash Derambarsh, un consilier local francez care luptă împotriva risipei alimentare.

Derambarsh se află la originea legii adoptate în luna mai în Franța care interzice marilor retaileri să arunce sau să facă improprii pentru consum alimentele rămase nevândute. Potrivit noii legi, supermarketurile și hipermarketurile cu suprafețe de peste 400 m2 sunt obligate să încheie acorduri de donație cu asociații caritabile, în caz contrar riscând amenzi de până la 75.000 de euro.

”Vedem că oamenii mor de foame, acum cu criza din Grecia, problemele din Portugalia, Spania, Italia. Nu putem continua astfel”, a pledat consilierul francez, citat de AFP. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata