Pelicula „Whiplash” a obţinut marele premiu al festivalului de film independent american Sundance

Pelicula ‘Whiplash’, o dramă care are în centru relaţia conflictuală dintre un tânăr toboşar de jazz şi profesorul său, a obţinut marele premiu pentru ficţiune şi premiul publicului la cea de-a 30-a ediţie a festivalului american de film independent Sundance, informează duminică Reuters şi AFP.

Filmul care îi are ca interpreţi principali pe Miles Teller şi J.K.Simmons este regizat de tânărul Damien Chazelle, distins şi anul trecut la Sundance pentru scurt-metraj.

Marele premiu pentru documentar şi l-a adjudecat ‘Rich Hill’, realizat de Tracy Droz Tagos şi Andrew Droz Palermo şi care face portretul a trei adolescenţi defavorizaţi dintr-un orăşel din statul american Missouri.

Dintre filmele străine participante la festival, marele premiu pentru ficţiune i-a fost atribuit peliculei ‘Matar a un hombre’ (Să ucizi un om), a chilianului Alejandro Fernandez Almendras, o cooperare chiliano-franceză, iar marele premiu pentru documentar – unei pelicule care explorează consecinţele războiului civil din Siria, ‘Return to Homs’, semnată de Talal Derki, o producţie siriano-germană.

Pe lângă ‘Whiplash’, au mai primit premii din partea publicului drama etiopiană ‘Difret’ şi documentarele ‘Alive Inside: A Story of Music & Memory’, despre efectele benefice ale muzicii asupra pacienţilor care suferă de boala Alzheimer, şi ‘The Green Prince’, povestea adevărată a unui palestinian care a spionat mişcarea Hamas timp de 10 ani în favoarea Israelului.

Între premiile speciale ale juriului şi recompensele tehnice acordate, regizorul austriac Hubert Sauper a fost distins pentru ‘curajul cinematografic’ demonstrat de documentarul său despre neocolonialism, intitulat ‘We come as friends’, iar ‘Happiness’, al francezului Thomas Balmes, a obţinut trofeul festivalului pentru fotografie.

Peste 120 de lung-metraje au fost prezentate la actuala ediţie a festivalului de film independent creat de Robert Redford, care urmează să se încheie duminică la Park City, într-o zonă montană din statul Utah, din vestul SUA. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata