Pentru Palatul Elysée, recesiunea a luat categoric sfărşit

Nicolas Sarkozy afirmă că nu trebuie scoase din scutul fiscal contribuţiile la rambursarea datoriei sociale (CRDS) şi contribuţiile sociale generalizate (CSG). ‘Un scut care lasă să treacă o săgeată, nu mai este un scut’, afirmă Palatul Elysée. Această ipoteză de scoatere a GSG şi CRDS din perimetrul scutului fiscal este evocată de mai multe zile, scrie ziarul Le Monde.

‘Aripa socială’ a majorităţii este cea care pledează în acest sens. Mai ales deputatul Pierre Méhaignerie (Uniunea pentru o Mişcare Populară, UMP), care prezidează comisia de afaceri sociale a Adunării. Acesta a declarat recent că ‘se poate exclude din scutul fiscal fie un supliment la CRDS care ar urma să fie stabilit, fie întreaga CRDS, dar pe o durată determinată’.

Chiar preşedintele Sarkozy a alimentat aceste ipoteze. Acesta afirma, la 31 martie, în faţa parlamentarilor UMP, reuniţi la Palatul Elysée: ‘Nu vă atingeţi de scutul fiscal !’. Şi a adăugat apoi o scurtă frază percepută de unii din majoritate drept un semn de deschidere: ‘Dacă ar trebui să ne atingem de acest scut, eu voi alege terenul, momentul şi miza.’

Şeful statului a comunicat că va anunţa marile linii directoare ale reformei în domeniul pensiilor la sfârşitul lui mai, începutul lui iunie. Atunci se va decide în chestiunea legată de ‘o percepere specifică’. De asemenea, Sarkozy exclude faptul că va reveni asupra suprimării totale a publicităţii în audiovizualul public.
Palatul Elysée consideră că ‘recesiunea a luat categoric sfârşit’ şi că ‘suntem în prima fază a relansării’.

Joi 24 martie, Institutul naţional de statistici şi studii economice (INSEE) a evocat într¬adevăr o redresare pentru Franţa, dar ‘lipsită de dinamism’ şi ‘ezitantă’, Institutul a revăzut uşor în scădere previziunile de creştere ale Produsului Intern Brut (PIB) pe primele două trimestre din 2010 : + 0,2% şi + 0,3%, în loc de + 0,4% şi de + 0,3% prevăzute în decembrie.

La jumătatea anului, creşterea ar scădea de la 1,1% la 1%. Ceea ce alimentează temerile legate de natura prea optimistă a previziunilor guvernului francez: acesta speră o creştere de 2,5% a PIB în perioada 2011-2013.
Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) şi-a revizuit şi ea uşor în scădere previziunile pentru Franţa (dar şi pentru Italia şi Germania). Pe primele două trimestre ale acestui an, PIB-ul francez ar trebui, potrivit OECD, să crească cu 2,3% şi 1,7% (rata de creştere anualizată).

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata