Peste 600.000 de persoane au accesat, imediat după publicare, documentele despre masacrul de la Katyn

Arhivele de Stat ale Rusiei au publicat pe site-ul oficial documente referitoare la împuşcarea prizonierilor de război polonezi în 1940, în pădurea Katyn, din regiunea Smolensk, informaţiile desecretizate fiind accesate de peste 600.000 de utilizatori numai în prima zi, notează ziarele moscovite.

Rossiiskaia Gazeta scrie că secretul despre executarea militarilor polonezi, păstrat decenii la rând în arhivele Partidului Comunist al URSS, a devenit disponibil oricărui utilizator de internet. Primul document datează din martie 1940, are semnătura lui Stalin pe partea superioară a foii şi indică faptul că „în lagărele NKVD pentru prizonierii de război şi în închisorile din vestul Ucrainei şi al Belarusului se află un număr mare de foşti ofiţeri ai armatei poloneze…

Fiecare dintre ei aşteaptă cu nerăbdare să fie eliberaţi şi să se înroleze activ în lupta împotriva puterii sovietice”. În lagăre, mai indică documentul semnat la sfârşit de şeful NKVD, Lavrenti Beria, se află 14.736 de persoane, dintre care 97% de naţionalitate poloneză, dintre care 295 de generali, 144 funcţionari, moşieri şi preoţi. În închisori erau 18.632 de prizonieri, dintre care 10.685 polonezi.

Ziarul Komsomolskaia Pravda scrie că preşedintele rus Dmitri Medvedev a promis să continue publicarea documentelor secrete şi să le transmită polonezilor materiale suplimentare. „Consider că e de datoria noastră. Arhivele privind Katyn, în general, sunt deschise. Altă problemă e că există unele materiale care nu au fost transmise colegilor noştri polonezi.

Am dat ordin să fie realizată activitatea corespunzătoare şi să fie transmise colegilor polonezi acele materiale care pentru ei prezintă interes”, a spus liderul de la Kremlin.
Avocata Ana Staviţkaia, citată de cotidianul Vremea Novostei, afirmă că materialele publicate nu le vor fi de folos polonezilor care doresc reabilitarea rudelor lor. „Am rugat ca rudelor victimelor de la Katyn să li se permită accesul la documentele din procesul penal, care s-a aflat pe rolul Procuraturii militare a Rusiei.

Dar dosarul este, în continuare, clasificat”, a spus ea. Istoricul Arseni Roghinski afirmă că este vorba de 100 de volume de documente secretizate. „Posibil că în documentele Procuraturii militare nu se află nimic deosebit, dar există posibilitatea ca ele să conţină detalii importante atât pentru polonezi, cât şi pentru noi”, a afirmat istoricul.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata