Petrolul menține un impuls ascendent

Petrolul a crescut miercuri, după ce datele din industrie au arătat că stocurile americane au scăzut mai mult decât se aștepta și OPEC și-a ridicat perspectivele privind cererea de petrol, dar câștigurile au fost limitate de îngrijorările legate de coronavirus și de creșterea aprovizionării.
La termen, brentul brut a crescut cu 85 de cenți, sau 1,3%, până la 64,52 dolari pe baril, după ce a câștigat 39 de cenți marți.

Futururile brute din West Texas Intermediate (WTI) au adăugat 82 de cenți, sau 1,4%, la 61 de dolari pe baril, după creșterea de 48 de cenți de marți.

Semnele unei puternice redresări economice în China și Statele Unite au stat la baza creșterilor recente ale prețurilor, însă îngrijorările legate de lansarea vaccinurilor în întreaga lume și creșterea infecțiilor cu COVID-19 în India și Brazilia au încetinit avansul pieței.

„Continuarea eșecurilor cu privire la lansarea vaccinurilor și a cazurilor globale care se apropie de vârful lunii ianuarie este probabil să mențină un plafon ferm pe ascensiunea brutului pe termen scurt. În același timp, optimismul persistent în ceea ce privește o redresare a SUA și lumea aflată pe punctul de a ieși din criza COVID are un avantaj ”, a declarat Vandana Hari, analist energetic la Vanda Insights.
O slăbire a dolarului american „a oferit, de asemenea, o ușoară creștere ascendentă în ultimele zile, dar nu a existat un impuls major pentru a elibera țițeiul din gama sa comercială îngustă”, a spus ea.

Dolarul a atins miercuri minimele de trei săptămâni, reducând achizițiile de țiței pentru țările care utilizează alte valute.

În plus față de dolarul mai slab, activitatea crescută de îmbogățire a uraniului în Iran a fost „oarecum de sprijin, sugerând că este posibil ca întoarcerea SUA la acordul nuclear iranian să fie oarecum îndepărtat și, prin urmare, ridicarea sancțiunilor”, a declarat ING Bank într-o notă de miercuri.

Iranul a declarat marți că va începe îmbogățirea uraniului cu puritate de 60% după ce a acuzat Israelul că a sabotat o instalație nucleară cheie.
Organizația țărilor exportatoare de petrol (OPEC) și-a îmbunătățit marți previziunile privind creșterea cererii mondiale de petrol în acest an. Acum se așteaptă ca cererea să crească cu 5,95 milioane de barili pe zi (bpd) în 2021, în creștere cu 70.000 bpd față de prognoza de luna trecută. Se bazează pe pandemie pentru a diminua și bordurile de călătorie pentru a fi ușurate.

„A fost un prognostic binevenit de către piață, care a fost îngrijorat de impactul pe care pandemia în curs îl avea la cerere”, au spus analiștii ANZ Research într-o notă.

Surse au declarat că datele de la Institutul American al Petrolului au arătat că stocurile de țiței au scăzut cu 3,6 milioane de barili în săptămâna încheiată pe 9 aprilie, comparativ cu estimările pentru un declin de aproximativ 2,9 milioane de barili de la analiștii chestionați de Reuters.

Comercianții așteaptă să vadă dacă datele oficiale de inventar de la Administrația SUA pentru informații energetice (EIA) se potrivesc miercuri cu această vizualizare.

Dar există îngrijorări cu privire la creșterea producției de petrol în Statele Unite și la creșterea ofertei din Iran, într-un moment în care OPEC și aliații săi ar trebui să aducă mai multă ofertă din luna mai.

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata